Conducerea PSD a Consiliului Județean (CJ) s-a oprit miercuri din treabă pentru a se război, prin intermediul presei, cu liderii PNL.

Vă reamintim că, săptămâna trecută, amintindu-și probabil de vremurile bune (pentru ei) când erau jupânii care împărțeau „mălaiul” județului, liberalii lui Lucian Heiuș i-au acuzat pe social-democrații de la CJ că nu au împărțit transparent și echitabil fondurile nerambursabile pentru proiectele de interes public în baza Legii 350. Este vorba de sumele anuale acordate organizațiilor non-guvernamentale, bisericilor etc.

PNL, acești premianți la ipocrizie și lipsa de idei

Pesemne încă sub impresia rezultatelor proaste din sondajele de opinie, care arată că PNL Hunedoara scade în intenția de vot mai ceva ca atunci când guverna județul, liberalii au decis că, după doi ani de încasat indemnizațiile de consilieri județeni de pomană, este momentul să facă „opoziție”, așa că au orchestrat un atac la adresa conducerii CJ Hunedoara – căreia îi reproșează modul în care au fost alocate finanțările nerambursabile pe Legea 350.

Să ne amintim cum procedau liberalii pe vremea lui Mircea Moloț? Cum au înființat ei asociații pe bandă rulantă, toate cu sediul la aceeași adresă și, surpriză!, toate abonate la finanțările nerambursabile acordate în baza Legii 350?!

„Operațiunea ONG-uri la comandă”, despre care scriam în urmă cu 4 ani, a fost pusă în scenă în anul 2012,  în data de 30 octombrie, atunci când la Judecătoria Deva au fost înregistrate 10 cereri de acordare a personalității juridice pentru 10 asociații. Toate cele zece asociații au fost înregistrate în aceeași zi, la aceeași adresă din Deva, pe strada Depozitelor nr. 1. Cinci dintre asociațiile respective au fost campioane pe ramură la obținerea de finanțări nerambursabile de la Consiliul Județean, suma totală ajungând în 2014 la aproape un miliard de lei vechi. Dar, de vreme ce niciun organ de control al statului nu s-a sesizat, înțelegem că așa e bine și legal…

De la înălțimea acestor bune practici în cheltuirea banilor publici ai județului, liberalii au sărit la gâtul celor de la PSD, acuzându-i pe un ton apăsat că „finanțările nerambursabile au fost acordate discreționar și politic.”

PSD, vals șchiop între propria doctrină și mandatul primit de la cetățeni

Arătându-se lezată mai mult decât ar fi cazul, conducerea PSD a Consiliului Județean a lăsat pentru o oră mult mai urgentele probleme cu care se confruntă județul (spitalul din Deva e în prag de faliment, deponeul ecologic trebuia să duduie de acum 3 ani etc., etc.) pentru a-și „repera” onoarea.

Așa că au pus de o conferință de presă, miercuri, la sediul instituției, ca să le răspundă liberalilor. A început, desigur, circul acuzațiilor în replică: Mircea Bobora și Daniel Andronache au invocat un regulament și activitatea independentă a unei comisii, și le-au bătut obrazul liberalilor – spunând că pe vremea PNL peste 90% din fonduri mergeau spre ONG-uri din localități conduse de primari liberali.

E foarte probabil să fie adevărat ce pretinde PSD-ul, dar nu la acest nivel ar trebui tranșat un astfel de „dialog”. Datoria partidului de guvernământ este aceea de a stabili criterii transparente și echitabile de împărțire a fondurilor și, odată ce a făcut asta, să-i invite pe contestatari să analizeze și să verifice cât le poftește inima. Nu doar de imaginea publică ar trebui să fie interesați politicienii, ci, în primul rând, de eficiența și legalitatea actului administrativ – pentru care sunt plătiți. Pe cetățeni îi încălzește puțin spre deloc faptul că social-democrații nu vor să le rămână datori liberalilor, așa că le răspund cu aceeași monedă.

Dincolo de dezbaterile false, politicianiste, inventate de așa-zisa „opoziție” reprezentată de PNL, realitatea este că principiile după care se fac alocările merită o analiză obiectivă. Spre exemplu, bisericile din județ au primit 1,9 milioane de lei, proiectele culturale au primit 200 de mii de lei, la fel și cele pentru tineret, iar cele sportive 700 de mii de lei. Pentru sprijinirea activităților sociale au fost alocați ZERO lei. De 10 ori mai mulți bani pentru biserici decât pentru tineri sau pentru cultură – iată un subiect care merită o analiză și, de ce nu, o explicație din partea Consiliului Județean.

Apoi, cum se face că o conducere politică de stânga, social-democrată, nu alocă niciun ban pentru proiectele cu caracter social? Adică, pentru acele proiecte care vizează categorii defavorizate, copii care provin din familii aflate în dificultate sau persoane cu dizabilități. Sau, de ce așa de mulți bani pentru biserici? Peste 120 de unități de cult primesc bani pentru reparații, unele pentru refacerea picturii interioare (ni s-a explicat că pictura s-a degradat din cauza fumului lumânărilor – pe care tot biserica le comercializează).

Prin marele lor „asalt”, liberalii demonstrează că supărarea lor este, pe de o parte, că nu mai sunt ei la butoane, iar pe de altă parte că „ai lor” n-au primit cât ar fi vrut. Ambele partide ratează fondul problemei, așa că ne așteptăm ca și în anii care vin să asistăm la același circ ieftin. Liberalii vor acuza, iar PSD-ul se va apăra și va contraataca, pentru că nimeni nu e de fapt interesat în țara asta să facă lucrurile simplu și transparent.

Unde e cetățeanul în această „dispută”?

Concluzionând, vocalizele liberalilor sunt paradigma aflatului în treabă la români. PNL nu vrea, nu știe și nu poate să rezolve vreo problemă, ci doar să se hârjonească în public, doar-doar mai câștigă ceva simpatie electorală. De cealaltă parte, în loc să se ocupe de problemele importante ale județului, să le vorbească hunedorenilor despre stadiul proiectului de management al deșeurilor, despre situația la zi a proiectelor din fonduri europene și guvernamentale, despre criza de la Spitalul Județean de Urgență Deva (unde managerul este demisionar, iar datoriile sufocă unitatea), despre proiectele europene pentru care am putea plăti bani grei dacă nu vor fi funcționale la timp, despre proiectele de infrastructură pe care hunedorenii le așteptă, despre promisiunile încă neîndeplinite din campania electorală din 2016, despre multe alte probleme care trebuie rezolvate, reprezentanții PSD intră în jocul liberalilor și dau replici televizate, de parcă problema se rezolvă dacă partidele se ceartă și se acuză reciproc în piața publică.

Unde este interesul dumneavoastră, al cetățenilor, în această dispută? Nicăieri.

3 răspunsuri

  1. Instanta de judecata a dat liber pentru inceperea asfaltari drumului din Parang dar Consiliul Judetean Hunedoara PSD (Bobora si Andronache oameni lui Laurentiu Nistor) nu incep lucrarile desi spuneau ca sunt bani necesari acestei lucrari , este TACERE , ce mai cauta , ce mai asteapta , oare vor sa caute alta amanare , valea jiului a votat de 28 ani cu PSD

  2. Asteapta sa vina un cetatean scarbit de fetele lor, sa ii ia pe fiecare-n parte, sa e uite adanc in ochii lor si sa-i impuste in cap. Pe fiecare, pe rand, ca e PSD/PNL/PDL sau UDMR. Toti sunt la fel..

  3. Nu au niciun fel de dispute! Nu exista opozitie, metodele(abuzurile, lipsa de transparenta, capusarea institutiilor, etc.) sunt aceleasi, nu sunt interesati de binele cetatenilor sau de buna functionare a institutiilor, sunt preocupati doar de propriul bine si sa fure cat mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus