În urma unei analize diagnostice a evoluției sociale din județul Hunedoara, consultanții care elaborează Planul de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020 au ajuns la concluzii îngrijorătoare. Județul Hunedoara, nu numai că nu este atractiv pentru investitori, dar se confruntă cu o scădere demografică alarmantă.

Regresul demografic nu este singura problemă a județului Hunedoara, însă este efectul lipsei de viziune care a guvernat în anii post-decembriști.

Specialiștii care au radiografiat din punct de vedere social județul Hunedoara au ajuns la concluzia că în județul Hunedoara se concentrează cele mai multe zone marginalizate din punct de vedere urban (această concluzie se referă în primul rând la localitățile Văii Jiului).

Situația actuală a fost generată, potrivit analizei, de problemele specifice din procesul de restructurare tehnologică, diminuarea capacităților de producție din siderurige și minerit fiind principalul factor de regres. În contextul în care Complexul Energetic Hunedoara a intrat deja în insolvență, este de așteptat ca indicatorii industriali să scadă în perioada următoare.

În cadrul Regiunii Vest, județul Hunedoara este depășit la majoritatea indocatorilor sociali și economici de județele Arad și Timiș, dar stă mai bine în comparație cu vecinii din Caraș-Severin. Câștigul mediu salarial este în județul Hunedoara sub media regională, iar investitorii ne-au ocolit (acest lucru se observă și dintr-o comparație cu celelalte județe vecine: Alba sau Gorj).  

CITEȘTE ȘI: Primarii și parlamentarii, neinteresați de viitorul județului

Forța de muncă activă majoritară este de situată la peste 40 de ani, însă, la acest capitol stăm mai bine față de alte județe: problema este că zonele județului sunt slab dezvoltate, iar forța de muncă disponibilizată nu are unde să activeze.

Extrem de îngrijorător este aspectul referitor la îmbătrânirea populației, fenomen înregistrat în primul rând în câteva zone din Nord-Vestul și Vestul județului. În aceleași zone se înregistrează și o deteriorare a dezvoltării umane (capitol la care Valea Jiului stă mai bine în statistici).

Consultanții care au prezentat concluziile acestui studiu susțin că județul Hunedoara se pretează pentru implementarea unor proiecte integrate de dezvoltare socială care sunt obligatorii dacă vrem să ajungem din urmă județele dezvoltate din regiune.

Analiza prezentată stă la baza elaborării noului Plan de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020.

CITEȘTE ȘI: Plan de Dezvoltare | Consultări privind viitorul județului Hunedoara

2 răspunsuri

  1. Pingback: Primarii și parlamentarii, neinteresați de viitorul județului - Hunedoara Libera

  2. Mulțumiți-le lui Moloț și Pnl-ului pentru aceste „performanțe”. La telelviziunea de casă, în emisiunea lui Bena, Moloț se lăuda cu „realizările” din mandatele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus