Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat prevederile legislației referitoare la asigurarea de răspunde civilă auto obligatorie (RCA).

Astfel, a fost abrogată obligaţia asigurătorului de a fi reprezentat în fiecare judeţ, prin unităţi teritoriale, fiind obligat, în schimb, să aibă personal specializat propriu sau mandatat care constată pagubele și lichidează daunele pe întreg teritoriul țării. Totodată, asigurătorul va fi obligat să constate pagubele în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la notificarea asigurătorului de către persoana păgubită.

Proiectele vor fi publicate pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile. În prezent, potrivit art. 37 din Norma ASF nr. 23/2014, în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat,asiguratorul RCA este obligat:

1) a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat; b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.

2) Dacă în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despăgubirii.

3) Asiguratorul RCA poate desfăşura investigaţii privind producerea accidentului, în termenul prevăzut la alin. (1), în condiţiile în care acesta nu face obiectul unor cercetări efectuate de către autorităţile publice competente, aflate în curs de desfăşurare. Adică, chiar și în cazul unor daune minore, timp de 3 luni păgubitul era la mâna asiguratorului care, în final, putea să refuze plata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus