Biblioteca Județeană „Ovid Densuşianu” din Deva dedică o manifestare cultural-educativă specială personalității Reginei Maria a României, în continuarea prezentărilor ce au ca tematică Reginele României și care au început cu activitatea dedicată Reginei Elisabeta-Carmen Sylva.

Activitatea va avea loc în ziua de 5 martie, ora 13.30, în Sala „Liviu  Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, sub genericul „Reginele  României, Maria – Pasiune și destin”, publicul fiind format în principal din elevi de la colegiile și liceele din Deva.  Cu această ocazie va fi prezentată viața și activitatea îndrăgitei Regine Maria, cea care amarcat  cu  personalitatea  ei  peste  o jumătate  de  secol  de  istorie  românească.  Anul  acesta  se împlinesc 140 de ani de la nașterea, la 29 octombrie 1875, a acestei regine care, alături de Regele Ferdinand, a jucat un rol covârșitor în făurirea României Mari.

Descendentă a două importante dinastii europene – britanică și rusă – Regina Maria avenit în România la 17 ani și a îndrăgit această țară, a iubit-o cu toată ființa și s-a dedicat trup șisuflet  binelui  Țării.  Rolul  ei  în  Primul  Război  Mondial,  prezența  ei  încurajatoare alături  de soldații români, apoi demersurile diplomatice pentru recunoașterea Unirii de către marile puteri au fost tot atâtea linii de forță în care Regina Maria s-a manifestat din plin. De altfel, pe Arcul de Triumf din București este menționat faptul că Unirea, „dreptatea pentru  poporul  român”  s-a  făcut „prin  sabia  Regelui  Ferdinand  și  gândul  Reginei  Maria”. „Icoană luminoasă”, așa a fost, pe bună dreptate caracterizată Regina Maria de către oamenii politici cu care a fost contemporană. Rolul ei a fost extrem de important în politică, în viața socială și, cu deosebire, în încurajarea culturii, a literaturii și artelor în perioada interbelică.

Personalitatea Reginei Maria a început din nou să fie studiată și cercetată,  după aniicomunismullui în care orice subiect legat de Casa Regală era pus la index. Există atâtea locuri înRomânia și în alte țări care îi păstrează  memoria,  care  poartă  amprenta  personalității  salefascinante: Pelișorul, Castelul Bran, Castelul de la Balcic. Au fost publicate memoriile și jurnalul Reginei  Maria, s-au organizat şi se  organizează numeroase manifestări culturale menite să-i prezinte personalitatea de un patriotism exemplar, emoționant, un model mereu demn de urmat. Emblematice rămân  cuvintele  din testamentul  Reginei  Maria,  cuvinte  care  impresionează  și astăzi, la peste opt decenii de la scrierea lor: „Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fiicinstită, iubită şi pricepută.” Manifestarea pe care Biblioteca o organizează are tocmai acest scop: să păstreze vie memoria acestei regine-efigie a istoriei noastre. Pe baza prezentării făcute, elevilor li se vor adresa întrebări, cei care vor răspunde corect fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Comunicat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţeane ” Ovid Densuşianu” din Deva

Ţi s-a părut interesant articolul?

Distribuie pe Facebook pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Urmăreşte HUNEDOARA LIBERĂ.RO pe FACEBOOK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus