Să recunoaștem: n-avem niciun chef să respectăm vreo regulă! Ne tânguim de dimineața până seara că e groaznic în România, că suntem călcați în picioare. Da, așa e! România nu e chiar Raiul pe Pământ! Totuși, nu vi se pare că noi ne transformăm țara în Iad?

Au fost fenomenele acelea periculoase, care au dus la moartea a 8 oameni și la rănirea câtorva zeci. Autoritățile dau vina unele pe altele și eu, una, nu m-am lămurit încă dacă se putea evita decesul acelor oameni.

În schimb, dacă am fi un popor sănătos la cap, cu siguranță am putea limita pagubele. Sigur că naturii nu ai cum să i te opui. Avem atâtea exemple. Totuși, să luăm situația din Deva și Hunedoara. Acoperișurile a opt imobile au zburat ca niște frunze. Oare de ce doar acelea? Pentru că au fost montate de mântuială, fără să se respecte regulile? După cum arătau, cu siguranță da! Și aici intervine ceva – nepăsarea. Nepăsarea celor care ar trebui să elaboreze niște legi clare, pe care să le respecte toată lumea.

O să spuneți că oamenii sunt prea săraci, că apelează la tot soiul de cârpaci, care fac lucruri de mântuială. Nu se pun în acest caz în pericol? Ei, bine da. Nu e nevoie să sufle vântul cu prea multă putere pentru ca o improvizație să cadă. Cine e de vină atunci? Soarta, nu?! Din păcate, ne învârtim într-un cerc vicios: oamenii nu sunt dispuși să respecte reguli, iar aleșii nu vor să-i deranjeze de teamă că pierd voturi.

Vă dau alt exemplu, doar în municipiul Hunedoara sunt peste 2.600 de copaci bătrâni. Unul a căzut duminică. Noroc că n-a rănit pe nimeni. Ce ar trebui să facă autoritățile? Să-i scoată, unul câte unul, și să planteze alții în loc. Credeți c-o vor face? Nu, pentru că va fi război. Cine riscă să-și pună în cap lumea? Nimeni! Atunci, bine – să cadă peste oameni, mașini etc. Cât despre reguli? Să le respecte alții!

Și credeți-mă, le respectă! Vă dau doar un exemplu: într-un sat din Germania, cel mai bogat om a vrut să-și schimbe țigla de pe casă, iar din greșeală și-a cumpărat una gri în loc de roșie. A vrut să păcălească, de lene s-o trimită înapoi. În 15 minute de când primul rând de țigle era pe casă, la poarta sa au venit reprezentanți ai autorităților. A dat jos țiglele mai repede decât le montaseră muncitorii.

2 răspunsuri

  1. de fapt, au cazut…unul si jumatate 🙂 pe str.transilvaniei s-a rupt creanga principala a unei salcii inalte. sub ea era parcata o masina. oamenii cu drujba s-au chinuit serios ca sa incerce sa curete pomul fara sa afecteze masina. proprietarul ei nu a aparut nici dupa cateva ore. am poze :p

  2. cornelsimeria@live.it' Cornel Simeria spune:

    Popor sănătos la cap? Hai să fim serioși, zău așa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus