Anul 2018 a fost un an plin de evenimente pentru Teatrul de Artă prin care echipa deveană și-a propus să  readucă  publicul în sala de teatru.

Pentru a atinge acest scop, Teatrul de Artă din Deva a realizat 13 producții proprii, premiere oferite publicului iubitor de cultură.

Premierele anului 2018 la Teatrul de Artă din Deva: 

Mari patrioți români, Promotorii Unirii Mihai Eminescu;

Fotograful Unirii, de Denis Dinulescu;

Pădurea spânzuraților, de Liviu Rebreanu;

Rățoiul năzdrăvan, de Diana Boboc;

O noapte furtunoasă, de I. L. Caragiale;

Bastien și Bastienne, de W. A. Mozart;

Nunta lui Figaro, de W. A. Mozart;

Șantaj, de Ludmila Razumovskaia;

Contract, de Cristina Cozma;

Concert extraordinar Ana Savkina și Filarmonica din Arad;

Bani din cer, de Ray Conney;

Trandafirii de piatră, de Viorica Vandor;

Anonimul venețian, de Giuseppe Berto;

Despre câteva premiere ale anului 2018…

„CONTRACT! – Într-o lume supertehnologizată, într-un secol în care omenirea s-ar putea instala pe Marte, există încă o meserie arhaică, veche de mii de ani, care va dăinui fără să-și schimbe natura și tradiția: îngijirea bătrânilor la domiciliu.In CONTRACT, bătrâna de aproape 90 de ani caută o tânără, pentru îngrijire. Face asta printr-un anunț la ziar. Și așteaptă. În urma anunțului se prezintă o tânără de 30 de ani, cu idei moderne despre viață și societate.Urmează între cele două personaje un schimb de replici amuzant, intelectual, un dialog despre viață, societate, morală și speranță.” ( Denis Dinulescu, scriitor). „Piesa CONTRACT este o adâncă introspecție în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuințele și bucuriile noastre. Dialogul dintre cele două femei este, credem, unul desăvârșit, digerabil, îndrăzneț și agreabil, care va satisface gusturile spectatorilor indiferent de vârstă” (Mihai Panaitescu , regizor)

„Anonimul veneţian” este un spectacol sensibil, profund, uneori ironic şi mereu emoţionant. Ea şi El îşi trăiesc dragostea dincolo de vreme, într-o Veneţie a muzicii şi a frumuseţii eterne. Aici, iubirea înseamnă libertatea de a înfrunta zâmbind viaţa şi moartea deopotrivă. O dramă romantică specială despre doi oameni care se reîntâlnesc pentru a-şi împlini povestea, rămasă neterminată. Fac asta într-un moment tulburător, când timpul pare că şi-a pierdut răbdarea, dar iubirea lor rămâne la fel de puternică şi de frumoasă, chiar şi acum, în apropierea ultimului act. Care pare să dureze cât o clipă… sau cât o viaţă.

„FOTOGRAFUL UNIRII” – România Mare s-a format ca urmare a voinţei populare din Transilvania, Banat, Bucovina şi Basarabia. “Veritabilul fundament al unităţii româneşti – aprecia istoricul Gh. Brătianu – nu a fost stabilit nici la Saint Germain, nici la Trianon, el este rezultatul existenţei însăşi a poporului român, «enigmă şi miracol al istoriei din sud-estul european»” (Gheorghe I. Brătianu, Originile şi formarea unităţii româneşti, Iaşi 1998, p. 289-90
FOTOGRAFUL UNIRII este un spectacol realizat in parteneriat cu Institutul Cultuaral Român, marcând împliniriea a 100 de ani de la Marea Unire. Acest spectacol face parte din suita de manifestări care au rolul să readucă în atenția publicului importanța evenimentului din 1918, fără de care România în granițele actuale n-ar fi existat.
Spectacolul este bazat pe realitate, fotograful Samoilă Mârza , fiind identificat prin lucrările sale ca fotograful Unirii. Ideea de bază care ne călăuzește este de a itinera împreună acest proiect în orașele importante din România, cât și în diverse  capitale europene, împreună cu ICR.
„O noapte furtunoasă” – Lumea prezentată de Caragiale este o lume defectuoasă, parazitară.
Dacă o lume defectuoasă devine defectuoasă înseamnă că de fapt a devenit o lume normală.
Dar ce înseamnă lume normală în zilele noastre ? Dar dacă totul s-ar petrece într-o realitate paralelă? istorie alternativă? o realitate steampunk ? în care acțiunea se desfășoară într-o fabrică de cherestea unde comicul de limbaj se transformă într-un limbaj mecanicizat iar replicile personajelor nu sunt de fapt, decât linii de cod de programare. Spațiul de joc seamănă cu un șantier, în care rotițe mecanice și macarale turn determină mișcarea personajelor într-o structură automatizată, construită parcă  să redea metronomic  marele mecanism teatral al tipurilor de comic de limbaj, de situații, de moravuri.
„Bastien și Bastienne” – Este un spectacol muzical având la bază prima operă a compozitorului W.A. Mozart – Bastien și Bastienne (1768). Spectacolul pe care noi îl propunem este creația unui copil, adresată copiilor. Acest spectacol de operă comică are ca scop introducerea mai ales a copiilor, dar și a adulților în lumea operei, un gen muzical inaccesibil pentru marea masă. Spectacolul este gândit în așa fel încât să fie cât mai atractiv tinerilor spectatori. Ideea regizorală este de a transpune povestea de dragoste dintre Bastien și Bastienne în regnul animal, o lume cu care copiii relaționează și pe care o înțeleg cu mult mai bine.
„Pădurea spânzuraților” – Tema spectacolului o constituie evocarea realistă şi obiectivă a Primului Război Mondial, în care accentul cade pe condiţia tragică a ofițerului transilvănean, silit sălupte sub steag străin ( austro-ungar ) împotriva propriului neam. Se pot distinge două subteme ale romanului : iubirea faţă de patrie şi dilema între datorie şi dragoste faţă de ţară, manifestată în conştiinţă. Din punct de vedere structural, spectacolul este alcătuit din opt scene care surprind esența romanului în ordinea cronologică a evenimentelor.

Există doua planuri distincte ce evoluează paralel, dar care se intercondiţionează: unul al tragediei războiului şi altul al dramei psihologice a personajului principal.
Destinul lui Apostol Bologa însumează evenimente şi întâmplări de război,  dublate de reflecţii profunde asupra situaţiei fără ieşire în care se afla personajul,  după mutarea teatrului de luptă pe frontul românesc. El moare ca un erou al  neamului său, din dragoste pentru ţara sa, pentru libertate şi adevăr, pentru triumfulvalorilor morale ale omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus