Țara noastră are președinte de 45 de ani

În 1974, după 9 ani de când a preluat conducerea țării, Nicolae Ceaușescu s-a autoproclamat președinte al Republicii. A fost o ceremonie ce a semănat mai mult cu o încoronare, Ceaușescu având și un sceptru la ceremonia de depunere a jurământului.

Funcția i-a dat lui Nicolae Ceaușescu puteri sporite. El și-a dorit să devină președinte, iar la 28 martie 1974, Marea Adunare Națională i-a satisfăcut dorința instituind această funcție. Ceaușescu a fost ales în unanimitate și a devenit primul președinte al României.

A rămas în fruntea României până în decembrie 1989.

ceausescu

L-a urmat Ion Iliescu, ales președinte de două ori: în 1990, 1992.

1559832355_Fostul-preşedinte-Ion-Iliescu-a-fost-externat.-Ce-spun-medicii

Emil Constantinescu a câștigat alegerile prezidențiale în 1996, iar în anul 2000 a decis să nu se mai înscrie în lupta pentru un al doilea mandat.

emil-constantinescu

Deși a pierdut în 1996, în 2000, Ion Iliescu s-a întors triumfător în fruntea României, după ce în turul al doilea l-a învins pe Corneliu Vadim Tudor.

În anul 2003 a fost modificată Constituția, astfel că din 2004 mandatul președintelui României este de 5 ani.

Din 2004, Traian Băsescu a câștigat două mandate în fruntea țării.

Traian Basescu PMP (7)

În 2014, Klaus Werner Iohannis, primarul municipiului Sibiu, a câștigat președinția României. El a devenit astfel al cincilea președinte al României.

Klaus Iohannis (5)

Pe de altă parte, timp de 40 de ani, România a fost condusă pe rând de un cizmar, un inginer hidrolog, un geolog, un marinar și un profesor de fizică.

Traian Băsescu a fost cel mai tânăr dintre cei cinci atunci când a devenit prima oară președinte – la 53 de ani.

Dacă punem la socoteală și cei 9 ani cât a fost secretar general al PMR, respectiv PCR, Nicolae Ceaușescu conduce detașat în topul longevității – 24 de ani în fruntea României, dintre care 15 ca președinte al Republicii, urmat de Ion Iliescu și Traian Băsescu.

Un răspuns

  1. Monarhie@Romania.ro' Nihil sine Deo ! spune:

    Ghinion !
    Niste teribile argumente pentru o Monarhie constitutionala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus