Țara noastră are președinte de 45 de ani

 

În 1974, după 9 ani de când a preluat conducerea țării, Nicolae Ceaușescu s-a autoproclamat președinte al Republicii. A fost o ceremonie ce a semănat mai mult cu o încoronare, Ceaușescu având și un sceptru la ceremonia de depunere a jurământului. Funcția i-a dat lui Nicolae Ceaușescu puteri sporite. El și-a dorit să devină președinte, iar la 28 martie 1974, Marea Adunare Națională i-a satisfăcut dorința instituind această funcție. Ceaușescu a fost ales în unanimitate și a devenit primul președinte al României. A rămas în fruntea României până în decembrie 1989.

ceausescu

L-a urmat Ion Iliescu, ales președinte de două ori: în 1990, 1992.

1559832355_Fostul-preşedinte-Ion-Iliescu-a-fost-externat.-Ce-spun-medicii

Emil Constantinescu a câștigat alegerile prezidențiale în 1996, iar în anul 2000 a decis să nu se mai înscrie în lupta pentru un al doilea mandat.

emil-constantinescu

Deși a pierdut în 1996, în 2000, Ion Iliescu s-a întors triumfător în fruntea României, după ce în turul al doilea l-a învins pe Corneliu Vadim Tudor.

 

În anul 2003 a fost modificată Constituția, astfel că din 2004 mandatul președintelui României este de 5 ani.

 

Din 2004, Traian Băsescu a câștigat două mandate în fruntea țării.

Traian Basescu PMP (7)

În 2014, Klaus Werner Iohannis, primarul municipiului Sibiu, a câștigat președinția României. El a devenit astfel al cincilea președinte al României.

Klaus Iohannis (5)

Pe de altă parte, timp de 40 de ani, România a fost condusă pe rând de un cizmar, un inginer hidrolog, un geolog, un marinar și un profesor de fizică.

Traian Băsescu a fost cel mai tânăr dintre cei cinci atunci când a devenit prima oară președinte – la 53 de ani.

Dacă punem la socoteală și cei 9 ani cât a fost secretar general al PMR, respectiv PCR, Nicolae Ceaușescu conduce detașat în topul longevității – 24 de ani în fruntea României, dintre care 15 ca președinte al Republicii, urmat de Ion Iliescu și Traian Băsescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus