Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că i-a transmis preşedintelui ales al CE Ursula von der Leyen că România este interesată de unul dintre aceste portofolii

„Am avut ieri (marţi – n.r.) la Bruxelles o întrevedere cu preşedintele ales Comisiei Europene, în cadrul căreia am avut o discuţie foarte bună despre viitorul proiectului european. Am discutat despre provocările cărora trebuie să le facă faţă Uniunea Europeană, provocări legate de migraţie, schimbări climatice, politică externă, astfel încât Europa să găsească soluţiile aşteptate de cetăţenii săi. Preşedintele CE a dorit să cunoască opinia României privind aceste aspecte în legătură cu care a demarat o consultare cu şefii de Guverne ai statelor membre”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Şeful Executivului a precizat că România este un stat implicat activ în proiectul european şi un argument în plus pentru astfel de portofolii a fost faptul că ţara noastră a avut rezultate foarte bune în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE.

„Referitor la viitorul comisiar european din partea României am discutat despre faptul că transporturile, energia sau mediul reprezintă domeniile de interes pentru ţara noastră în ceea ce priveşte portofoliul ce îi va fi alocat în viitoarea Comisie Europeană. Am subliniat faptul că România este o ţară implicată şi pentru noi este important să obţinem unul dintre aceste portofolii. Un argument în plus îl constituie faptul că România a obţinut rezultate remarcabile în exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE şi a demonstrat că poate gestiona foarte bine dosarele de interes european”, a explicat şeful Executivului.

Viorica Dăncilă a adăugat că „pentru România Comisia Europeană a fost şi este un partener cheie şi un pilon vital în arhitectura instituţională a UE. Am încredere că relaţia noastră cu CE va fi o legătură solidă”.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că propunerile Guvernului pentru funcţia de comisar european sunt europarlamentarii PSD Dan Nica şi Rovana Plumb.

Rovana Plumb şi Dan Nica au fost aleşi europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formaţiunea politică europeană a Socialiştilor şi Democraţilor, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.

Anterior întrevederii de marţi cu preşedintele ales al CE, Viorica Dăncilă preciza că România va trimite două propuneri pentru funcţia de comisar european, „una de comisar femeie şi una de comisar bărbat”.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus