Preluare evz.ro:

Pînă la momentul Coaliţiei sau al fuziunii, e drum lung, presărat cu obstacole. Unele previzibile, altele imprevizibile.

Cum pe cele imprevizibile le ştie doar Dumnezeu, şi nici el în amănunt, deoarece alte Coaliții îi stau în atenţie maximă (Germania-Rusia, de exemplu), ne vom mulţumi să trecem în revistă doar cîteva dificultăţi previzibile:

1) Pentru ca alianţa sau fuziunea să se realizeze, trebuie  să fie preşedinte al PNL Klaus Iohannis.

E condiţia pusă de PDL şi peste care nu se poate trece.

2) Coaliţia sau fuziunea nu pot fi hotărîte decît de Congresul PNL.

Înainte de a face asta, Congresul va alege structura de conducere.

Cine garantează că ea va fi aşa cum noi, muritorii o plănuim acum, din cuţite şi pahare? Știm de la Împărăți că deschiderea Succesiunii poate aduce multe surprize.

3) Pentru ca preşedintele PNL să fie Klaus Iohannis şi Crin Antonescu să fie candidat, se cere ca actualul preşedinte, Crin Antonescu, să aibă încredere deplină în Klaus Iohannis.

În orice moment, Crin Antonescu, care – cred – l-a citit pe Shakespeare, îl poate bate gîndul că Klaus Iohannis îi va trage clapa. Nu i-a tras-o luni, cînd s-a grăbit să-şi anunţe demisia în faţa presei înaintea lui Crin Antonescu?

În ce ar consta tragerea clapei?

Un candidat care nu e şi şef al Partidului depinde fundamental de şeful partidului. Nici o problemă, dacă şeful partidului nu-şi pune nici în somn problema de a candida el. Klaus Iohannis e cîntat acum de toată lumea drept un candidat cu mai mari şanse decît Crin Antonescu. Nu-i normal ca Crin Antonescu să se întrebe dacă pe Klaus Iohannis nu-l va ispiti să fie el preşedintele României?

4) PNL s-a rupt de PSD pe motiv că partidul vrea să meargă singur la bătălie.

Mulţi liberali au fost seduşi de asta. Brusc, aceşti liberali, află că numai ce-au divorţat de PSD, că şi trebuie să se însoare cu altcineva, cu PDL.

Păi numai Călin Popescu Tăriceanu a fost dispus la  atîtea căsătorii. Pentru că-i Călin Popescu Tăriceanu și nu PNL!

5. Cel mai bine ar fi ca PDL și PNL să fuzioneze.

Coaliția dintre ele nu va produce nici un efect major în captarea  electoratului.  Românii nu mai cred în coaliții după eșecul atîtor coaliții. Fuziunea ar fi altceva. Ar garanta românilor că e vorba de ceva pe termen lung. Numai că fuziunea presupune un nou partid, cu un nume diferit de numele PNL. Vedeți liberal normal la tărtăcuță care să renunțe la numele de PNL, din care-și fac o mîndrie, chit că unii nici nu știu cine a fost Ionel Brătianu?

Sunt cel puțin cinci motive pentru care nu cred că electoratul anti-PSD fără să se îmbete altfel decît cu apă rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus