“Legea votului prin corespondenţă”, a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu 257 voturi "pentru", 12 abţineri şi 30 "împotrivă".

Noua lege instituie cadrul juridic în ceea ce priveşte  exercitarea votului prin corespondenţă şi se va aplica doar în cazul alegerilor parlamentare. Aspectele cele mai importante care au fost reglementate prin acest act legislativ sunt: categoriile de alegători care beneficiază de posibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot prin corespondenţă; modalitatea de înregistrare în evidenţele electorale; modalităţile de informare a alegătorilor din străinătate cu privire la procedura exercitării dreptului de vot prin corespondenţă; procedura de transmitere către alegători a materialelor necesare votării; procedura de exprimare a opţiunii de vot; modalitatea de transmitere a opţiunii de vot, către birourile electorale din ţară; primirea, verificarea şi numărarea buletinelor de vot şi stabilirea rezultatului votului prin corespondenţă; atribuţiile organismelor electorale şi ale instituţiilor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

Prin intermediul unui comunicat de presă, deputatul PSD Laurențiu Nistor susține că „adoptarea acestei legi doreşte să elimine toate neajunsurile cu care s-au confruntat alegătorii din diaspora.” „Desigur validarea ei ca mecanism electoral nu poate fi făcută decât prin desfăşurarea unui scrutin real, cum va fi cel de anul viitor. Dar textul este perfectibil. Şi, după ce numărătoarea voturilor se va încheia şi vom trage linie, vom putea remedia eventualele deficienţe”,susține liderul PSD Hunedoara.

„În Constituţia României, dreptul la vot este un drept fundamental al cetăţeanului, şi el trebuie nu numai respectat, dar este responsabilitatea autorităţilor statutului să creeze cadrul necesar pentru exercitarea lui. “Legea votului prin corespondenţă” defineşte acest cadru legal şi este încă un angajament respectat al Partidului Social Democrat şi o dovadă că românii din diaspora se bucura din partea Guvernului, a Parlamentului, de acelaşi respect şi aceeaşi încredere, ca şi românii din România”, se mai arată în documentul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus