Dosarul merge acum la altă secție a Tribunalului Hunedoara spre judecare

 

Trei blocuri fantomă, situate pe strada 1 Decembrie 1918, fosta str. Moldovei, sunt obiect de dispută între Primăria municipiului Hunedoara și deținătorii ruinelor. Construirea celor trei blocuri a început în anii ’80, iar locuințele erau destinate angajaților Combinatului Siderurgic Hunedoara. A venit Revoluția din Decembrie 1989, iar blocurile au rămas așa cum le-au prins vremurile noi.  Din proprietatea fostului combinat siderurgic ele au trecut de la o firmă la alta până când au ajuns la grupul de firme Tender și la niște dezvoltatori imobiliari. Lucrările nu au mai început niciodată, iar blocurile fantomă s-au degradat. Mai mult, au devenit un pericol, pentru că oameni ai străzii își găsesc adesea adăpost în ele, iar copii și tineri – un loc de distracție, una chiar foarte periculoasă.

Abia în decembrie 2017, la 28 de ani de la Revoluție, situația blocurilor de pe str. 1 Decembrie 1918, fosta str. Moldovei, a fost reclamată în instanță de către Primăria Hunedoara. Este pentru prima oară când administrația locală a dat în judecată proprietarii blocurilor fantomă, respectiv pe SC ESPAROM S.A. prin administrator special Ţuţuraş Bogdan şi prin administrator judiciar Alfa & Quantum Consulting SPRL şi SC COMTUR LOWE SRL. prin administrator special Leu Nicolae şi prin lichidator judiciar Cabinet de Insolvenţă David Claudia Mariana.

Primăria municipiului Hunedoara a solicitat instanței să oblige deținătorii celor 3 blocuri – fantomă să le împrejmuiască, astfel încât să nu mai pună în pericol siguranța cetățenilor sau să le demoleze. Evident, pentru ca instanța să ia o decizie a fost  nevoie de un raport de expertiză, pentru care s-a tras de timp luni în șir. Judecata pe fond a durat 4 ani și după 19 termene instanța de fond, Judecătoria Hunedoara, a decis în cazul blocurilor fantomă situate pe strada 1 Decembrie 1918. Decizia instanței o citiți mai jos:

Tip soluție: Admite în parte cererea
Soluția pe scurt: Admite în parte cererea formulată de reclamantul Municipiul Hunedoara în contradictoriu cu pârâtele SC ESPAROM S.A. prin administrator special Ţuţuraş Bogdan şi prin administrator judiciar Alfa & Quantum Consulting SPRL şi SC COMTUR LOWE SRL. prin administrator special Leu Nicolae şi prin lichidator judiciar Cabinet de Insolvenţă David Claudia Mariana, şi în consecinţă: Obligă pârâtele la împrejmuirea imobilelor bloc de locuinţe nr. 1 cu D+P+4E înscris în CF 6013, cu număr cadastral 2032/35/a, situat din punct de vedere administrativ în Hunedoara, str. 1 Decembrie 1918 (fostă Moldovei), jud. Hunedoara, bloc de locuinţe nr. 2 cu D+P+4E înscris în CF 6024, cu număr cadastral 2032/35/b, situat din punct de vedere administrativ în Hunedoara, str. 1 Decembrie 1918 (fostă Moldovei), jud. Hunedoara, ambele imobile proprietatea pârâtei SC Esparom SA şi bloc de locuinţe nr. 3 cu D+P+4E înscris în CF 6025, cu număr cadastral 2032/35/c, situat din punct de vedere administrativ în Hunedoara, str. 1 Decembrie 1918 (fostă Moldovei), jud. Hunedoara, proprietatea ambelor pârâte, astfel încât să fie imposibil accesul publicului în interiorul acestora. Obligă pârâtele să asigure paza la aceste imobile. Respinge în rest cererea. Obligă pârâtele să plătească reclamantului suma de 5000 lei cheltuieli de judecată parţiale, reprezentând onorarii expertize. Cu apel, în termen de 30 zile de la comunicare. În cazul exercitării căii de atac, cererea de apel se depune la Judecătoria Hunedoara. Pronunţată la data de 24.02.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Document: Hotarâre  285/2021  24.02.2021

 

SC ESPAROM S.A. PRIN ADMINISTRATOR JUDICIAR ALFA&QUANTUM CONSULTING SPRL și SC COMTUR LOWE SRL, care dețin acum blocurile fantomă, s-au declarat nemulțumite de hotărârea instanței și au înaintat apel, care se judecă la Tribunalul Hunedoara. Instanța a stabilit primul termen pentru data de 23 septembrie 2021, iar la acest termen instanța a amânat pronunțarea pentru o excepție invocată din oficiu pentru data de 30 septembrie. Din nou, instanța a decis să amâne pronunțarea, iar în 14 octombrie a decis să decline soluționarea cauzei: 

Tip soluție: Declină soluţionarea cauzei
Solutia pe scurt: Admite excepţia de necompetenţă materială funcţională a Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Hunedoara, şi în consecinţă: Declină competenţa de soluţionare a apelurilor formulate de SC ESPAROM S.A. şi SC COMTOUR LOWE SRL împotriva sentinţei civile nr. 285/2021 pronunţată de Judecătoria Hunedoara, în favoarea Tribunalului Hunedoara – Secţia a I-a civilă. Fără cale de atac.

Până la o decizie definitivă, blocurile fantomă rămân un factor de stres pentru cei care locuiesc în zonă și raiul boschetarilor și al tinerilor dornici de senzații tari. 

Foto: Călin Corpaciu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus