Noua bancnotă va fi pusă în circulație în 25 noiembrie 2015. Fabricanții de echipamente în domeniul bancnotelor, agenții profesioniști care operează cu numerar și alte părți implicate au astfel la dispoziție nouă luni pentru a se pregăti în vederea introducerii noii bancnote.

În prezent, bancnotele euro sunt utilizate în comun de 338 de milioane de cetățeni din 19 țări. Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a dezvăluit că noua bancnotă include un element de siguranță inovator, respectiv o „fereastră-portret” poziționată în hologramă.

Atunci când bancnota este privită spre o sursă de lumină, fereastra devine transparentă, redând un portret al personajului mitologic Europa, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei.

Similar noilor bancnote de 5 euro şi 10 euro, noua bancnotă de 20 de euro include, de asemenea, un „număr verde-smarald” și un portret al Europei în filigran.

Președintele Draghi a declarat: „Fereastra-portret reprezintă o adevărată inovație la nivelul tehnologiei de producere a bancnotelor și este rezultatul eforturilor depuse de Eurosistem pentru a asigura în continuare rezistența la contrafacere a bancnotelor euro, ceea ce va consolida încrederea pe care cei 338 de milioane de cetățeni din întreaga zonă euro o au în bancnotele lor”.

Noua bancnotă este cea de-a treia din seria „Europa” care înlocuiește treptat seria inițială de bancnote euro, introdusă în anul 2002.

Bancnota de 5 euro din seria „Europa” a fost emisă în luna mai 2013, iar cea de 10 euro în septembrie 2014. Bancnota de 20 de euro va fi urmată, în timp, de noile versiuni ale bancnotelor de 50 de euro, 100 de euro, 200 de euro şi 500 de euro.

digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus