Mergem din rău în mai rău: Mircea Bobora, imaginea neputinței și-a nepăsării.

În toamna anului 2017, locuitorii județului Hunedoara aflau vestea că Spitalul Județean de Urgență din Deva, instituție aflată în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, are datorii de 2 milioane de euro!

Se întâmpla în luna noiembrie, atunci când aleșii județului au alocat sume consistente pentru subvenționarea activității spitalului. La acea dată, președintele Mircea Bobora afișa un optimism neverosimil. susținând că, în scurt timp, unitatea medicală va funcționa fără bani „de la județ”.

Am încercat să aflăm care este situația financiară la zi, așa că ne-am adresat aceluiași președinte Mircea Bobora cu întrebarea: Care este acum cuantumul datoriilor de la SJU Deva? Preocuparea este cât se poate de legitimă, ținând cont că Spitalul Județean din Deva deserverște o populație de peste o sută de mii de hunedoreni, iar din partea unui președinte al Consiliului Județean ne-am fi așteptat să cunoască în detaliu evoluția indicatorilor financiari – care ar da fiori reci oricărui conducător responsabil.

„Acum sunt cu managerul spitalului pe subiectul ăsta. Facem toate socotelile și o să vi le spun. Eu dau cifre în momentul când am certitudinea că cifrele sunt exacte. Aștept și directorul economic să vină,… acum sunt la spital. Hai să zicem că vineri putem să discutăm pe ceea ce înseamnă… dar o să fie mai repede. Am spus vineri, pentru că mâine (miercuri, n. red.) o să am o discuție finalizatoare și aș putea să vă spun mâine”, ne-a declarat Mircea Bobora.

Încă o dată, în cazul unei instituții de sănătate de interes strategic, aflată la un pas de colaps financiar, este inadmisibil ca responsabilul principal (în cazul de față, președintele Consiliului Județean, domnul Mircea Bobora) să nu fie capabil să ofere un răspuns cu precizie matematică, de genul – „La finalul lunii februarie, datele financiare arată astfel: …” 

În cazul de față ar fi trebuit luate măsuri excepționale pentru ieșirea din criză, situația datoriilor trebuia analizată cel puțin săptămânal, domnule președinte Bobora! Ce preocupări mai importante ați avut în ultimele luni decât viața și sănătatea hunedorenilor? La orice oră din zi și din noapte ar fi trebuit să puteți răspunde la întrebarea Își revine financiar spitalul, sau îi punem cruce?

Am rezolvat: am făcut o comisie!

Se spune că atunci când vrei să îngropi o problemă delicată, faci o „comisie de anchetă”.

Ei bine, situația economică în care se află SJU Deva trebuie analizată și din perspectiva auditului desfășurat anul trecut la spital. Misiunea de audit public intern s-a efectuat în perioada 1 aug. 2017 – 29 sept. 2017 și a cuprins intervalul 1 ian. 2009 – 30 iunie 2017. Raportul, „desecretizat” de Mircea Bobora doar la presiunile Hunedoara Liberă, conține o serie de grave nereguli.

Întrebat despre măsurile care s-au luat în urma auditului, președintele CJ Hunedoara a fost la fel de evaziv, pe lângă subiect. Mircea Bobora a declarat că managerul spitalului a dispus o „anchetă internă” care are termen de finalizare 31 martie 2018. Cu alte cuvinte, în urma unui control care a durat două luni, e nevoie de o anchetă internă de 6 luni!

Așadar, președintele Consiliului Județean nici măcar nu a fost preocupat până azi să afle exact cum evoluează situația financiară a spitalului de care răspunde. Cât despre măsuri în urma neregulilor din Raportul de audit, avem de așteptat mult și bine: după ce a dosit cât a putut de mult respectivul raport, iată că au trecut luni bune și nimeni nu a fost deranjat cu nimic! Ce este asta, domnule Bobora? Indiferență, incompetență crasă sau rea-voință?

Un județ scăpat de sub control

Nu doar situația de la SJU Deva este dovada lipsei de performanță la nivelul administrației județene, ci și celelalte puncte de interes care au atras atenția în ultimul an:

 • eșecul Sistemului de management al deșeurilor;
 • situația drumurilor spre Sarmizegetusa Regia și Mănăstirea Prislop;
 • ratarea atragerii finanțării pentru Cetățile Dacice din Munții Orăștiei;
 • întârzierile la proiectul de renovare a Casei de Cultură din Hunedoara etc., etc..

Investiții de milioane de euro ratate, proiecte întârziate sau compromise, sute de mii de euro penalități plătite din banii hunedorenilor pentru deconturi nelegale, riscul de a da înapoi zeci de milioane de euro pentru că n-am fost capabili să implementăm proiecte finanțate din fonduri europene. Timpul trece, problemele se adună, iar președintele Bobora este total depășit de situație! 

În acest context, Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, are responsabiliatea de a interveni până nu este prea târziu. Dator față de hunedoreni pentru votul din 2016, Nistor are dreptul (și obligația morală) de a-i cere lui Mircea Bobora să-și schimbe radical comportamentul și prioritățile. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

5 răspunsuri

 1. Consiliul Judetean Hunedoara PSD (Bobora si Andronache oameni lui Laurentiu Nistor) amana de la an la an asfaltarea drumului judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , … din valea jiului dar in schimb CJH are bani sa construieasca un nou stadion Corvinul (si se mai fac nemultumiti de CJH asa de ochii lumi primari din Hunedoara si Brad ca sa nu cera bani ceilalti primari) desi valea jiului a votat tot timpul cu PSD-ul (28 de ani) la parlamentare , presedentiale , europarlamentare , locale , … vor arunca ceva firmituri in an electoral pentru valea jiului

 2. accredit_ro@yahoo.com' Viorica D... spune:

  A da ? Si voi v-ati prins abia acum ? Taman acum cand Big Daddy si-a prezentat logodnica ?

 3. Spitalul nu isi mai revine vreodata cu astfel de persoane la conducere. De ani de zile se perinda in functii de conducere tot felul de personaje care mai de care mai dubioase.
  Cat despre implicarea CJ, dezastru total…..!!!

 4. Asta este valoarea PSD ce va mira am primit ce am votat

 5. Ati votat PSD, acu luati cu pita ca meritati. Daca sunteti prosti, sugeti si inghiti fratilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus