Uneori, cei care fac legile se cred mai presus de lege!

Ridicat în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor, hotelul futurist al senatorului PNL Eleonora Carmen Hărău a stârnit deja multe controverse, fiind dur criticat de experți în urbanism – care sunt de părere că imobilul se potrivește ca nuca în perete cu monumentul istoric unic în această parte a Europei.

Potrivit proiectului, în imobil va funcționa și o sală de nunți. Terenul pe care urmează să fie construită noua afacere a senatorului liberal se află situat pe strada Voinii la nr. 2A, iar suprafaţa ocupată de imobilul propus, cu destinaţia hotel, este de aproximativ 2.600 mp, având regimul de înălţime demisol, parter şi două etaje în corpul de clădire cu destinaţia cazare, respectiv demisol şi parter în zona corpului de clădire ce înglobează sala de festivităţi.

Profesorul universitar arh. dr. Radu Radoslav, în calitatea sa de Președinte al Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest al Registrului Urbaniștilor din România, ne-a împărtășit punctul său de vedere:

„Făcând parte din Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din județul Hunedoara, a venit un proiect pentru un hotel care mi s-a părut foarte înalt și care, din punctul meu de vedere acoperă monumentul  care are valoare mondială. Dreptul meu e să-mi spun opinia și am spus că, din punct de vedere vizual, nu este corect. Va fi o imagine neplăcută. Din punct de vedere urbanistic este o violare a peisajului – care ar fi trebuit să pună în valoare Castelul și nu hotelul. Arhitectural, nu vreau să comentez și, din refuzul meu, înțelegeți și care e părerea mea.”

hotel harau

Specialiștii au vorbit, ei au auzit! Eleonora Carmen Hărău și-a văzut de treabă, făcând ce știe mai bine: investiții în mașini de făcut bani. La aproape 3 ani de la declarațiile lui Radu Radoslav consemnate mai sus, iată că sala de nunți a hotelului și-a deschis porțile la început de an 2019, ba chiar ar fi organizat și petrecere de Revelion (vezi foto la finalul articolului).

Și acum vine BOMBA:

SALA DE NUNȚI A SENATOAREI NU ARE AUTORIZAȚIE DE FUNCȚIONARE!

Mărturisim că nu am dat crezare bârfelor din oraș (deh, gura lumii slobodă!), așa că ne-am adresat în scris Primăriei municipiului Hunedoara, solicitând informații oficiale. Ne-a fost greu să credem că un senator plătit să facă legi pentru oameni ar avea tupeul să fie primul la încălcarea lor. Iată însă că, de această dată, Eleonora Carmen Hărău a reușit să ne surprindă până și pe noi…

„… nu există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Biroul Concesiuni, Închirieri, Administrarea Patrimoniului și Privatizare nu a eliberat Autorizație de funcționare pentru obiectivul de la adresa sus-menționată, neexistând nicio solicitare în acest sens.” – afirmă reprezentanții Primăriei.

Vă prezentăm mai jos răspunsul oficial primit din partea Primăriei municipiului Hunedoara:

KM_C224e-20190114125952

Ce zice legea? OG 99/2000 Republicată Actualizată în 2015 precizează clar că „Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.” (Art.5, alineat 1), iar la Cap.7, Art. 73, al.1 – „Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
1. desfăşurarea oricărui exerciţiu comercial cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1), cu suspendarea activităţii comerciale până la data autorizării şi cu amendă.”

CÂTEVA PRECIZĂRI NECESARE:

 1. Gestul premeditat și asumat de încălcare a legii din partea senatorului Eleonora Carmen Hărău o descalifică pe aceasta pentru demnitatea de ales al poporului, plătit de popor pentru a face legi bune și drepte pe care să le respectăm cu toții! Procedând astfel, Eleonora Carmen Hărău se situează sub standardul minim acceptat de integritate morală pentru funcția onorantă pe care o deține, demonstrând încă o dată că este om de afaceri, și nu politician responsabil;

 2. În țara fără autorități, rechinii fac legea! Totuși, cum se poate ca pentru doamna senator să se poată?! Oare ce ar fi pățit restul proprietarilor de săli de nunți dacă le-ar fi venit ideea să funcționeze neautorizați, mai ales după înăsprirea legislației în urma incendiului de la Clubul Colectiv? Așteptăm cu interes reacția în lanț a instituțiilor de control ale statului, pentru a vedea cum își fac datoria (ar fi trebuit să reacționeze deja, dar nu au făcut-o!) când vine vorba de ditamai senatorul milionar în euro al Hunedoarei;

 3. Pentru familiile care au închiriat sala de nunți din hotelul respectiv: avizele și autorizațiile pe care un comerciant este obligat prin lege să le obțină au rolul de a vă proteja pe dumneavoastră, obligându-l pe comerciant să respecte standarde de calitate, de sănătate publică, de siguranță și protecție. Din punctul de vedere al legii, orice activitate comercială neautorizată prezintă potențiale riscuri pentru viața și sănătatea oamenilor, așa că aveți dreptul moral și legal să cereți socoteală personalului autorizat al sălii de nunți deținută de senatorul Eleonora Carmen Hărău;

 4. Solicităm pe această cale un punct de vedere oficial din partea Eleonorei Carmen Hărău, în dubla sa calitate (de senator ales și de acționar al firmei care deține hotelul), punct de vedere pe care îl vom publica integral, pentru corecta informare a cititorilor noștri.

sala nunti 2

sala nunti 1

20 răspunsuri

 1. rembbru@yahoo.com' Malai Mare spune:

  Doamna senator nu are nevoie de autorizatie…numai muritorii de rand au nevoie.

 2. dexterhomeboy@yahoo.com' CetateanCinstit spune:

  Pentru ce ii trebuie ei autorizatii? Ea se autoautorizeaza, doar e senator, nu o deranjeaza nimeni cu nimic. Restul fraierilor care functioneaza fara autorizatie de functionare primesc amenzi pe banda rulanta, verificari si alte cele..autorizatie de la primarie nu are, de la ISU o fi avand? Intreb pentru un prieten..

 3. balanmarius72@yahoo.com' Marius Balan spune:

  Corect este să spuneți că Primăria Hunedoara este cea care nu respectă legea.
  1. desfăşurarea oricărui exerciţiu comercial cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1), cu suspendarea activităţii comerciale până la data autorizării şi cu amendă.” Există acum în Hunedoara peste cinci unitati care nu au prelungită autorizația de funcționare și ele functioneaza. Acest lucru nu este legal și nici corect fata de ceilalti care au făcut eforturi sa îndeplinească conditiile pentru autorizare. Asa ca totul este făcut cu acordul Primăriei care stie despre acest lucru dar care nu acționează decât unde au interes. Dacă va considerati impartiali va rog sa investigație acest subiect și să mergeți până la capăt.

  • Emotionant comentariul dvs domnule Balan, dar uitati cand ati deschis terasa la Rustic si nu aveati autorizatie de functionare? In locul dvs as tacea iar daca insistati va pun la dispozitie pv-ul de sanctionare!

 4. In orice stat de drept, dupa asa fapte urmeaza automat demisia din toate functiile publice detinute. Ramane de demonstrat daca Doamna Harau poate fi capabila sa priceapa fapta si consecintele ei, retraganduse din toate functiile publice parasind si scena politica si asa foarte contaminata!!
  Intrebarea cea mare: ce a facut DNA-ul de nu s-a autosesizat pana acum?
  Cum de nu exista zone istorice declarate, unde nu mai ai voie sa construiesti?
  Asadar votanti sa va uitati pe cine veti puna stampila la urmatoarele alegeri!!!

  • si ce dura era pe la televizor si ce cinstita si corecta numai ca nu se referea la ea sa i fie rud
   sine desi sunt sigur ca nu i este hhhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuooooooooo

 5. Trebuie demolata cladirea ridicata aiurea.

  • Imobilul in sine banuiesc ca are autorizatie de constructie dar daca nu are si proces verbal de receptie a lucrarii dpdv al obligatiei de plata a impozitului imobilul nu exista si pe cale de consecinta nu avea cum sa ceara autorizatie de functionare.
   Cat despre incadrarea in zona totul depinde de modul in care este elaborat planul de urbanism. Stiu ca de exemplu in Buzau pentru anumite zone era prevazuta si culoarea acoperisului.
   Despre respectare legii, ea nu se poate aplica nici pentru putere fiindca au parghiile de a impiedica aplicarea ei cat si pentru opozitie pentru ca ar insemna discriminare si vorba aceea ” roata se invarteste” , regula ramane!!

 6. horror@Hunedoara.ro' Prin noi insine ? spune:

  Daca puteti, incercati sa va imaginati ca un neam-prost oarecare si-a construit un hotel pe Acropole sau langa Piramida lui Keops ! Dupa ce va reveniti, incercati sa aflati:
  1) Cine (nume, prenume si afiliere politica) a aprobat construirea monstruozitatea Doamnei Senator PNL incalcand avizul expertilor in domeniu ?
  2) Daca sefii PNL stiu ce ispravi fac “liberalii” de Hunedoara ?

 7. Asteptam Primaria Hd sa vina cu amenda.
  M..E PNL!

 8. buldozer@hotel.hd' @Primaria Hd spune:

  Pe cheltuiala Doamnei Senator PNL !

 9. balanmarius72@yahoo.com' Marius Balan spune:

  Stimate domn Emil Rusu, chiar va rog sa publicati acel P.V de amenda si sa fiti corect pana la capat. Terasa nu necesita o astfel de autorizare, ci doar trebuia achitata o taxa de 150 lei catre Primarie, deoarece exista o autorizare valabila pentru punctul de lucru, iar la momentul cand Primaria Hunedoara a dispus amendarea, taxa de 150 lei era achitata. Instanta de judecata a anulat P.V de contraventie.
  Nu stiu ce logica aveti si cat de bine cunoasteti legislatia, dar moral este sa va informati mai bine atunci cand aduceti acuze cuiva. Nu ma supara comentariul dumneavoastra, dar sunt indignat de ceea ce se intampla in orasul Hunedoara, de reactia autoritatilor care pentru unii sunt ,,muma” iar pentru altii ,,ciuma”.

  • Domnule Balan, aveti amnezie? Ce va spune numarul de dosar 2743/243/2017? Ca ati luat amenda si ati contestat-o…nu? Fiti corect si nu denaturati adevarul, iar mai presus de orice respectati legea!

 10. Dacă e așa, să facă bine primăria chiar dacă are primar PNL ist, să o someze să se pună în legalitate, dacă nu acțiune în instanță și să ceară demolarea constructiei. Chiar e bataie de joc să acoperi monumentul istoric. Credeți ca între PNL iști sau PSD iști există vreo diferență? Eu zic că sunt aceeași mizerabili.

  • Asta-i de fapt problema cea mai mare; faptul ca nu mai exista alternativa valabila. Demolarea magaoaiei nu ar fi decat primul pas necesar unei solutii reale. Pasii urmatori ar fi mult mai grei si ar cere mult mai mult timp fiindca practic ar trebui sa ne reinventam ca indivizi, partide si societate…. Totusi alta solutie nu exista.

 11. Neboisa@hunedoara.ro' Qvo vadis Carmen ? spune:

  Pe vremuri, un deputat liberal ctitorea catedrala din Hunedoara….
  Senatoarea PNL de astazi isi construieste un hotel si o crasma de prost gust, sfidand nu doar Legea ci si bunul simt !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus