Fostul șef al Jandarmeriei hunedorene, senatorul PSD Viorel Sălan, a susținut miercuri o declarație politică privind aspectele relevante pe care le-a sesizat în legătură cu protestul din 10 august.

„Mărturisesc sincer că nu înţeleg cum s-a ajuns ca, în urma evenimentelor din 10 august a.c., să se desfăşoare în prezent trei anchete în paralel: una este realizată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a doua – de către Secţia Parchetelor Militare şi cea de a treia – de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București. De ce este nevoie de atâtea anchete şi anchetatori? Nu cumva avem în faţă de fapt o încercare de intimidare a Jandarmeriei Române?”, se întreabă parlamentarul PSD.

Viorel Sălan mai spune că, de la începutul acestui an, Jandarmeria Română a desfăşurat peste 21 de mii de misiuni de asigurare a ordinii publice. Dintre acestea, forţele de jandarmi au fost implicate în asigurarea ordinii publice pentru peste 2.200 de acţiuni de protest.

„La niciuna una dintre aceste acţiuni nu au apărut niciun fel de problemă. Doar la manifestaţia din 10 august a.c., din Piaţa Victoriei. Aceeaşi instituţie din sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică a gestionat fără reproş peste două mii de evenimente similare, dar a fost nevoie de un singur protest cu evidente elemente atipice pentru ca să fie puse sub semnul întrebării competenţa, profesionalismul, dedicaţia tuturor jandarmilor. Revin şi întreb: Cui îi este teamă de Jandarmeria Română?”

Senatorul hunedorean este de părere că se impune efectuarea unei analize preliminare atente şi extinse a circumstanţelor în care s-au produs evenimentele din 10 august a.c., identificarea lacunelor în cadrul legal actual şi eliminarea lor. Pentru că, spune Viorel Sălan, avem noi tipuri de proteste.

„Avem proteste foarte bine organizate, dar fără organizatori. Avem proteste anunţate cu mult timp înainte, dar fără să fie asumate de nimeni. Avem proteste care se desfăşoară în locuri care nu sunt stabilite şi reglementate de lege. Desigur nu doresc să fiu acuzat că fac apologia intervenţiilor în forţă, dar nu pot să nu constat privind situaţii asemănătoare din alte ţări, că forţele de ordine acţionează acolo de o manieră mult mai radicală”, se arată în declarația politică menționată.

Parlamentarul social-democrat mai spune că, actualizarea Legii nr. 60/ 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice reprezintă o prioritate, dar trebuie să fie în mod obligatoriu în concordanţă şi cu pachetul de legi referitor la siguranţa naţională.

„Consider că tot acest efort legislativ trebuie nu numai să asigure cadrul legal necesar, dar şi să ofere Jandarmeriei Române posibilitatea de a fi ceea ce a fost mereu, o instituţie de bază a statului de drept român”, se arată în încheierea declarației susținută de Viorel Sălan.

Un răspuns

  1. Sälane!
    Esti o mizerie de om.Urmeaza sa luati citeva legi de pe vremea Impuscatului si sa le puneti in aplicare..O sa vina vremea cind nu o sa mai ai ce cauta in politica si atunci sa vezi tu cite pulane pe gratis primesti. Poate primesti si ceva gaze,tot pe gratis,ca doar este legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus