Deputaţii din Comisiile de buget, finanțe şi de muncă au decis amendarea Ordonanţei de Urgenţă 20, în sensul majorării salariilor unor categorii de personal bugetar, între care se află și angajații din sistemul medical.

Dezbaterile la care a participat și ministrul municii, Dragoș Pâslaru, nu au fost lipsite de momente tensionate. După primele trei ore de dezbateri, parlamentarii liberali prezenți au părăsit sala, la ședință rămânând doar reprezentanții PSD, ALDE și UDMR.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru (foto), a criticat inițiativa parlamentarilor și a susținut că aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

“Vor fi între 3 și 4 miliarde de lei în plus cu ceea ce ați făcut dumneavoastră astăzi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonanței 20. (…) Asta duce la 5-6 miliarde lei creștere masă salarială decisă în anul acesta. Față de 57 miliarde masă salarială, crește practic toată masa salarială din sistem cu încă 5-6 miliarde, numai într-un act. (…) Ca să știm cum stăm și, evident, un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta”, le-a spus Pîslaru deputaților din comisii.

Singurul deputat din județul Hunedoara care face parte din Comisia de Buget Finanțe este Eleonora-Carmen Hărău (PNL) – unul dintre cei mai activi parlamentari. La ședința de luni a comisiei, deputatul liberal a absentat.

Deputații din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, “începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”. Ministrul s-a arătat îngrijorat că medicii ar putea primi salarii de 15.ooo de lei: „Se va crea în acest proces o discrepanță. Vom avea doctori cu 15-16.000 de lei salariu”, a declarat ministrul.

Un alt amendament adoptat prevede că, “începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”.

Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus