Salariile drumarilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sunt foarte mici în contextul exploziei de scumpiri din ultimele luni, se spune într-un comunicat de presă al Sindicatul Drumarilor “Elie Radu”, organizaţia cerând ministrului Transporturilor şi conducerii CNAIR să îşi îndrepte atenţia către drumarii din teren.

Sindicatul menţionează că foarte mulţi angajaţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere muncesc pe un salariu net cuprins între 2.200 şi 3.000 de lei. Acest venit lunar a devenit foarte mic, mai ales în contextul scumpirilor din ultimele luni. De asemenea, salariile sunt mai mici inclusiv comparativ cu aceeaşi activitate desfăşurată în sectorul privat, dar şi faţă de majoritatea salariilor din sectorul public.

Sindicatul Drumarilor “Elie Radu”, care reuneşte angajaţi ai CNAIR, solicită Ministrului Transportului şi conducerii CNAIR să îşi îndrepte atenţia către drumarii din teren, către cei care muncesc pe caniculă vara şi în condiţii de ger iarnă şi care câştigă foarte puţin.

Potrivit sursei citate, creşterile de preţuri, de la alimente, materiale de consum, bunuri necesare traiului zilnic şi până la combustibil, utilităţi şi taxe, fac ca salariile drumarilor să nu mai ajungă de pe o lună pe alta. “Iar aici ne referim la muncitorii din teren ai CNAIR, inclusiv de la direcţiile regionale şi secţiile de drumuri naţionale. Aceştia duc greul şi au responsabilităţi importante, ce ţin de reparaţia şi întreţinerea întregii reţele de drumuri naţionale şi autostrăzi”, subliniază sindicaliştii.

Sindicatul menţionează că angajaţii CNAIR asigură viabilitatea şi siguranţa circulaţiei rutiere pe toată reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale de pe teritoriul României, Lucrătorii din Agenţiile de Control şi Încasare aflate la intrarea/ieşirea din ţară monitorizează, verifică şi încasează rovinieta şi taxele pentru transporturile agabaritice, acestea fiind o sursă importantă de venituri pentru CNAIR. Centrele de Întreţinere şi Coordonare precum şi districtele sunt “celula” de baza a companiei asigură întreţinerea reţelei de drumuri.

“Multe din sectoarele de drum din administrare nu au fost proiectate pentru gabaritul şi valorile de trafic actuale. Astfel, menţinerea acestora în stare bună pentru circulaţie necesită eforturi mari. În acest sens, angajaţii CNAIR efectuează în regie proprie lucrări de: reparaţii la partea carosabilă (frezare, aşternere mixturi asfaltice, colmatări fisuri); lucrări de întreţinere şi reparaţii la podeţe şi poduri; montaj şi reparaţii la parapetul metalic distrus în accidente rutiere; montaj şi întreţinere semnalizare rutieră verticală; degajarea părţii carosabile la căderea bolovanilor de pe versanţi; decolmatări şanţuri pentru asigurarea scurgerii apelor; igienizare în zona drumului (strâns gunoaie şi cadavre animaliere)”, se arată în comunicat.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus