În funcţie de lungime şi de numărul obiectivelor care pot atinse, traseele se pot parcurge între două şi şase ore

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara propun turiştilor care doresc să facă mişcare în aer liber să aleagă şi varianta traseelor pe care se poate face cicloturism, 12 asemenea trasee fiind marcate şi pregătite pentru cei care vor să îmbine sportul în natură cu vizitarea unor monumente istorice sau culturale cunoscute.

“Avem 12 trasee noi în Ţara Haţegului, care pot fi parcurse cu bicicleta. Ele sunt trasee uşoare de mountain bike, sunt marcate şi omologate. Unele trasee pleacă din Haţeg, altele din Râu de Mori, altele din Sălaşu de Sus, de la sediul Parcului Naţional Retezat sau de la pensiunile din zonă”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Traseele de cicloturism au fost gândite în aşa fel încât să atingă diverse obiective culturale sau monumente istorice, între care se numără bisericile vechi din zona Ţării Haţegului, inclusiv cele de la Densuş şi Sântămăria Orlea, Cetatea Colţ, Turnul de veghe de la Cetatea Mălăieşti, Cetatea de la Sălaşu de Sus.

În funcţie de lungime şi de numărul obiectivelor care pot atinse, traseele se pot parcurge între două şi şase ore.

“Bicicliştii sau turiştii – pentru că aceste trasee se pot parcurge şi cu piciorul, vor interacţiona cu zona rurală, vor vedea oameni la muncile câmpului, la sapă, la coasă, vor vedea lucruri pe care unii doar şi le amintesc din fotografii”, a menţionat Bodean.

Informaţii despre traseele de cicloturism se pot obţine de pe site-urile Asociaţiei de Turism Retezat, Destinaţiei de Ecoturism Ţara Haţegului-Retezat sau cu ajutorul aplicaţiilor dedicate telefoanelor mobile. De asemenea, la intrarea în trasee turiştii vor găsi o hartă cu descrierea sumară a drumului de parcurs.

Pe de altă parte, salvamontiştii recomandă turiştilor care doresc să urce la munte, în zilele următoare, să evite traseele lungi şi zonele de belvedere, unde se poate face aglomeraţie.

“Recomandarea noastră este ca turismul, deocamdată, în această vară, să se facă în grupuri restrânse, de câte trei persoane, în aşa fel încât să fie respectată legislaţia în vigoare. Să se renunţe la traseele lungi, care necesită campare sau dormit la refugiile montane, pentru a se evita contactul cu alte persoane”, a precizat Bodean.

Salvamontiştii au început serviciile de permanenţă în bazele de pe munte, iar la refugiile montane vor asigura soluţii de dezinfecţie pentru turiştii care vor fi ajunge acolo.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus