Din 22 ianuarie până în prezent, s-au tăiat și s-au scos din incinta sitului 80 de arbori marcați (din care 20 doborâți deja la pământ de o furtună, în vara anului trecut).

Reprezentanții CJ Hunedoara explică de ce a fost necesară intervenția în situl de la Sarmizegetusa Regia.

„Nu a fost vorba niciun moment de o defrișare a pădurii din incinta sitului, ci de tăierea a 103 arbori care prezentau risc de prăbușire, fiind bătrâni și bolnavi. Vremea prea caldă nu a permis continuarea lucrărilor, astfel că din totalul de 103 de arbori marcați au fost tăiați 80, iar restul au rămas în picioare. În sit, mai sunt circa 2500 de fire de arbori cu vârsta de până la 200 de ani, care nu au făcut obiectul acestei operațiuni.

Întrega operațiune de tăiere și scoatere a arborilor din sit s-a desfășurat sub stricta supraveghere a arheologilor autorizați. În urma acestei operațiuni nu au fost doborâți arbori pe zidurile monumentului. Într-un singur caz, în urma tăierii unui arbore, pe zidul acoperit de zăpadă au ajuns resturi de crengi putrede, fără a afecta blocurile de piatră. De asemenea, TAF-ul cu ajutorul căruia au fost scoase trunchiurile a fost autorizat pentru astfel de lucrări. În cadrul operațiunii, crengile unuia dintre arborii tractați au ajuns lângă plinta templului mic de calcar, fără a aduce stricăciuni monumentului. De altfel, plinta este o replică montată în anii 80, nefiind vorba de o piesa originală. În niciun caz, TAF-ul nu a trecut cu roata peste plintă, așa cum s-a insinuat.

Protejarea naturii este importantă pentru noi, dar prioritatea în cazul sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia o reprezintă siguranța oamenilor (vizitatori, personal administrativ, arheologi), și păstrarea intactă a edificiilor și zidurilor care compun monumentul”, se arată într-un comunicat.

Din 19 februarie, situl va fi redeschis publicului.

27752584_1624519864303209_1726989802509278037_n

Un răspuns

  1. Asta cu siguranta oamenilor este cea mai imbecila inventie. Cand veti interzice accesul excursionistilor in padure, sa-i protejati de ”arborii periculosi”, care musca si sar la coloana? Cum sa spui ca pastrarea intacta a edificiilor este prioritara, cand in primul rand mutilarea vestigiilor a trezit revolta publica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus