Două dintre firmele care exploatează masă lemnoasă în Parcul Național Retezat, zona Râu de Șes, au fost amendate pentru tăieri ilegale și avize de transport neconforme în urma controalelor autorităților de mediu.

Defrișările din zona de conservare a Parcului Național Retezat, despre care România liberă a scris la sfârșitul anului trecut, au fost posibile în urma unei derogări din februarie 2014 date de Ministerul Pădurilor și Apelor, la cererea Ocolului Silvic Retezat. Astfel, Ocolul Silvic și Administrația Parcului au insistat pentru respectiva derogare pentru că, spun ei, acea zonă era atacată de ipide, insecte care devorează scoarța copacului.

Ca urmare a derogării, Romsilva, prin Direcția Silvică Hunedoara, a scos la licitație aproape 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Deși firmele câștigătoare ar fi trebuit să scoată din pădure doar arborii marcați de Ocolul Silvic, o investigație a ONG-ului Agent Green a arătat că în zonă se fac tăieri ilegale, pentru că sunt puși la pământ și arbori sănătoși, nemarcați.

Verificările pe teren ale Gărzii de Mediu și Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Timișoara au arătat că tăierile din Retezat nu respectă legea.

Astfel, firma Susai Servcom SRL – care a câștigat cea mai mare parte din masa lemnoasă scoasă la licitație de Romsilva – a primit de la Inspectoratul Silvic o amendă de 2.500 de lei pentru tăiere de copaci nemarcați și 5.000 de lei pentru avizele de transport neconforme. Aceleași sume au fost imputate și firmei Morozinia Watico SRL, ai cărei reprezentanți au fost și ei surprinși tăind copaci pe care nu aveau dreptul să-i doboare. Susai Servcom a fost amendată și de Garda de Mediu, pentru că a transportat material lemnos prin albia minoră a râului Șes.

România Liberă

3 răspunsuri

  1. Buna ! Sunt din Uricani si de multa vreme vad in fiecare zi cum se transporta lemn din Parcul National Retezat (minim 7 transporturi/ zi). Ma doare sa vad cu cata nepasare trateaza acesti oameni natura. De ce autoritatile doar acum s-au “trezit” sa ii controleze ?! Daca se faceau controale MACAR o data la cateva luni, cu siguranta nu se ajungea la atatea taieri ilegale ! Natura trebuie respectata !!! Chiar credeti ca o amenda de 2.500 si 5.000 lei ii va opri ?!?! Castigurile din afacerile cu lemn sunt mult mai mari !

  2. AI DOARE N PIX PE PATRONI UN TIR CU LEMNE DE ESENTA ACOPERA 3 4 AMENZI DE BATAIE DE JOC EU I AS PUNE SA REPLANTEZE POMII SI APOI I AS SPINZUTA DE CEI EXISTENTI ;NUMAI ASA SE FACE CURAT IN ROMANIA ; AMENDA?//? RAHAT NU SE SIMTE !

  3. CREDETI CA II SPERIE AMENZILE ACESTEA?!?! FAC DE MII DE ORI BANII DIN EXPLOATAREA LEMNULUI TARII NOASTRE !!! DAR CE ?! MAMA LOR O PLANTATI ACEI COPACI ?! BATAIE DE JOC. AMENIZ=PRFA IN OCHI. LA ZID CU EI CU TOTI !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus