O propunere adoptată de Senat, aduce schimbări semnificative contractelor de leasing, schimbări care sunt în favoarea utilizatorului.

Noua modificare prevede ca aceste contracte să nu mai fie cu titlul executoriu, o perioadă mai lungă după care apare dreptul la reziliere pentru neplata ratelor și o reglementare mai bună a situațiilor în care bunul e returnat.

Propunerea care modifică OUG 51/1997 care privește operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing a primit vor favorabil în Senat.

Eliminarea caracterului executoriu al contractului de leasing înseamnă o îngreunare a procedurilor de executare silită a împrumutaților dat fiindcă va trebui ca procedura să treacă întâi prin tribunal.

O altă modificare pe care noua inițiativă o popune este majorarea cu o lunp a termenului după care compania de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului în urma neplății, acest termen ajungând la 3 luni în loc de două.

O altă modificare extrem de importantă vizează situațiile în care deși a fost returnat bunul, consumatorii sunt în continuare datori cu sume mari de bani pentru că bunul a fost vândut sub prețul pieței. Astfel, atunci când bunul e restituit la termenul din contract, eventualele despăgubiri nu vor putea cuprinde decât diferența între totalul sumelor datorate conform contractului diminuată cu valoarea obținută prin valorificare exclusiv TVA sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat.

Contractul de leasing. Cum rămâne cu plata ratelor

“Sumele datorate conform contractului de leasing se constituie din facturile emise și neachitate, valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală, cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de polița de asigurare obligatorie și/sau polița de asigurare facultativă, amenzi de circulație și amenzi pentru neplata rovinietei și alte amenzi aferente bunului, precum și taxe/impozite aferente bunului”, scrie în propunere.

Noua propunere mai prevede și drept prioritar la cumpărarea bunului, valabil 30 de zile de la data predării pentru locatar/utilizator sau o altă persoană propusă de acesta.

În ceea ce privește situația în care utilizatorul nu restituie bunul în termenul prevăzut în contract, acesta va avea de achitat și cheltuielile pentru recuperarea bunului.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus