Senatorii pregătesc o schimbare fundamentală în Codul penal, care urmăreşte să stopeze violenţa domestică.

Bărbaţii care îşi agresează consoartele riscă să stea 7 ani după gratii.

Acest lucru este prevăzut într-un proiect legislativ de modificare a Codului penal, pe care senatorii se pregătesc să-l voteze.  Aceştia au decis să reducă de la 90 de zile la 30 de zile perioada de îngrijiri medicale necesare pentru ca procuratura să-l aresteze pe agresor.

Potrivit expunerii de motive din proiectul de act normativ, în perioada februarie-decembrie 2014 au fost sesizate peste 9.000 de acte de violenţă împotriva femeilor, iar majoritatea covârşitoare a cazurilor au rămas fără urmări legale.

“Din totalul sesizărilor de violenţe, în doar 276 de cazuri au fost înregistrate condamnări. Acest fapt se datorează şi retragerii plângerilor depuse de victime, care se află sub şantaj şi ameninţare”, se mai arată în expunerea de motive.

Plângerea iniţială a victimei, esenţială

Preşedinta Asociaţiei “Necuvinte” ne mai spune că este foarte important ca femeile agresate să depună plângere.

“Din păcate, este esenţial ca victima să depună plângere. Noi încercăm să le explicăm tuturor că fără să ceară ajutor nu le poate ajuta nimeni, chiar dacă este neplăcut şi sistemul este anevoios. Noi, ca asociaţie, nu putem interveni cu forţa în viaţa unui om. Majoritatea îmi spun că îşi duc crucea, dar eu nu mai suport să aud acest lucru, sunt nişte drepturi care trebuie respectate, violenţa este prevăzută în Codul penal”, a afirmat Simona Voicescu.

Violenţa, sub dominaţia iraţionalului

Senatoarea Ecaterina Andronescu, unul dintre semnatarii proiectului de act normativ, susţine că “violenţa este sub dominaţia iraţionalului”.

“Am decis să reducem perioada de îngrijiri medicale în care se autosesizează procuratura, ceea ce înseamnă o condiţie mai severă în lege. Şi 30 de zile cred că este foarte mult, dar 90 de zile era exagerat”, a precizat Ecaterina Andronescu.

“Dacă agresorul stă şapte ani în puşcărie, se potoleşte de tot.” – Simona Voicescu, preşedinta Asociaţiei “Necuvinte”

Sursa: www.ziarulring.ro / onlinereport.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus