Comunicat de presă MCDR Deva

Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, județul Hunedoara a urmat Miercuri și Joi activitățile programate. A fost vizitată cetatea cea mare de pa Grădiștea Muncelului, monument înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO și aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Ghidajul a fost asigurat de Dr. Aurora Pețan, reprezentând Fundația Dacica și de Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și profesor asociat în cadrul Universității de Vest din Timișoara.

 

După masa de prânz, biblioteca Fundației Dacica. Dr. Aurora Pețan a prezentat un subiect fascinant invitând publicul la o călătorie în timp, explorând un domeniu mai puțin cunoscut: Arheologia Arhivelor. Studiul de caz prezentat a pus în evidență documentarea primelor săpături de la Gradiștea Muncelului, pe parcursul secolelor XVIII și XIX.

 

Dr. I. V. Ferencz de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva a dat răspuns la această întrebare a supus atenției un subiect vizând o problemă cu implicații terminologice, conceptuale și metodologice. Pornind de la întrebarea: Putem vorbi de cetăți sau castele la daci?

 

Poate că cea mai așteptată activitate a zilei a fost o aplicația practică în care fierarul Komakiza (dl. Emanuel Bezeriță) a fost în centrul atenției. Studenții au putut să urmărească modul în care se realizează un cuțit curb, așa-numita SICA dacică. Activitatea a reprezentat și un bun prilej pentru discuții, întrebări și răspunsuri cu privire la arta și tehnica războiului la daci, cu exemplificarea armelor specifice. Colecția de arme dar și experimentarea tehnicilor de luptă corp la corp au reprezentat punctul culminant al serii.

DSCN3815 20220504_185827 (1)

 

 

Sursa: Secția de Marketing și Relații cu Publicul MCDR Deva

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus