Încă puțină răbdare pentru că, deocamdată, jurnaliștii nu vor fi scutiți de impozitul pe venit. Proiectul de lege adoptat în acest sens de Parlament a fost retrimis spre reexaminare de președintele României.

În expunerea lor de motive, inițiatorii proiectului de act normativ arată, printre altele, că ”mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă. „Piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă. Având în vedere necesitatea sprijinirii activității jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, obținute de persoanele fizice care activează în domeniu, în sensul neimpozitării lor”, scrie în expunerea de motive a proiectului de lege.

În cererea de reexaminare, președintele aceste ”simple susțineri” nu sunt ”de natură a suplini fundamentarea soluției legislative propuse. Potrivit Legii nr. 24/2000, aceste instrumente de motivare ar fi trebuit să pună în evidență existența unei evaluări concrete și reale, susținute de date/informații/statistici concrete, relevante, o apreciere obiectivă a dinamicii sectorului vizat, de natură să justifice instituirea unui alt regim fiscal pentru persoanele ce înregistrează venituri din activitatea de jurnalism”.

 

De asemenea, se estimează că ”o asemenea motivare/evaluare, de natură să contureze, de această dată, rațiunea avută în vedere de legiuitor la instituirea acestei noi reglementări, nu este pusă în evidență nici prin documentele și dezbaterile parlamentare”. Concret, președintele spune că există unele neclarități apropo de reglementare, care pot aduce probleme în practică, dar și că măsura ar trebui discutată cu cei vizați direct.

Merită amintit, în acest context, că, în prezent, există cinci categorii de persoane scutite de plata impozitului pe venit, printre care persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, cele care creează programe pentru calculator, care se ocupă de cercetare-dezvoltare și inovare, lucrează la firmele impozitate specific (adică cele din turism și alimentație publică), precum și angajații care lucrează în domeniul construcțiilor.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus