Biblioteca Județeană „Ovid Densuşianu” din Deva dedică o activitate cultural-educativă specială împlinirii a 230 de ani de la martiriul lui Horea și Cloșca, conducători ai răscoalei din 1784.

“Evenimentul va fi marcat în data de 26 februarie, ora 13.30, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural„Drăgan Muntean” din Deva, printr-o prezentare făcută de cercetătorul științific dr.Ioachim Lazăr în fața unui public format în principal din elevi de la colegiile șiliceele din Deva. În ziua de 28 februarie se împlinesc 230 de ani de când, pe Dealul Furcilor din Cetatea Alba Iulia, au fost executați în mod sălbatic, prin tragere peroată, cei doi fruntași ai răscoalei care au sfârșit ca adevărați martiri. Cei trei conducători ai răscoalei (Horea, Cloșca și Crișan) au devenit personaje emblematice pentru istoria noastră, eroi care au inspirat, la rândul lor, inițiativele și faptele altor mari personalități, cel mai important fiind Avram Iancu”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Ovid Densuşianu din Deva. 

Pe baza prezentării făcute, cu competența științifică a istoricului Ioachim Lazăr, elevilor de la şase licee din Deva li se vor adresa întrebări, cei care vor răspunde corect fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Un răspuns

  1. “230 de ani de la martiriul lui Horea și Cloșca, conducători ai răscoalei din 1784…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus