Un proiect de hotărâre de consiliu local îndreaptă greșelile pentru care a fost respinsă finanțarea europeană pentru Castelul Corvinilor.

Consilierii locali trebuie să îndrepte greșelile pentru care s-au cerut 21.641.337,43 de lei pentru „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”. ADR Vest a respins proiectul, iar acum consilierii locali trebuie să aprobe  modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Hunedoara nr.171/2016 privind aprobarea documentaţiei de avizare lucrări de intervenţie (DALI) pentru obiectivul de investiţie “Restaurarea și Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor – municipiul Hunedoara, județul Hunedoara. Unele neclarități din acea hotărâre au dus la respingerea proiectului.

Proiectul pentru Castelul Corvinilor se referă la: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor și Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuința sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboșarilor, Fântana, Capela, Groapa Urșilor, Bastionul munițiilor, Galeria suspendată, Turnul Njeboisia.

Practic, printre obiectvele proiectului se numără: lucrări de intervenție la paramentul castelului (adică partea exterioară finită a unei construcții, a unui element de construcție etc.; material care căptușește – cu scop ornamental – această parte), atât la exterior, cât și la curțile interioare; lucrări de sistematizare ale curților interioare; lucrări de cosolidare structurală a castelului, precum și elemente structurale noi, în scopul creării de noi spații de vizitare; lucrări interioare de restaurare și reabilitare la încăperile din incinta castelului; lucrări de amenajare a spațiilor nou create și introducerea lor în circuitul turistic; înlocuire învelitori pe zonele ce nu au fost încă reabilitate; lucrări de reabilitare și înlocuire a instalațiilor electrice, sanitare, termice.

Este posibil ca după îndreptarea greșelilor, proiectul să poată fi redepus.

Un răspuns

  1. Interesanta descrierea cu partile din castel din acest proiect de renovare. Nu stiam cum se numesc.Sunt hunedoarean si nu stiu mai nimic despre castel. Doar istorie si anii când a fost construit si extins. Toate învatate pâna-n ’89. Chiar am fost facut pionier la castel 🙂 Gasesc si eu o scuza ca sunt plecat imediat dupa acest an din tara.Nu cred ca se putea învata mai mult despre castel la acea vreme.Lipsa documente accesibile muritorilor de rând.Am revenit cam prin 2010-2011 si am fost socat de culoarea aleasa pentru acoperisurile renovate. Groaznic.Mai urât,mai chici*si fara valoare nu exista nici macar în plagiatele ilustrilor nostrii conducatori actuali. Cred ca trebuia aleasa o culoare mai închisa.Nici forma acoperisurilor parca nu mai este la fel. Parca au furat tigla de pe casele din Chizid.Sunt chiar mai urâte decât acoperisurile unor anumite case de la Hasdat….Aceasta “renovare” nu are nimic de a face cu un castel construit acum câteva secole. Este indispenabil ca la renovare sa participe profesionisti,oameni specializati în renovare,restauratori,nu doar cei care pun tigle pe casa lor din banii cetatenilor.Adica aia de la primarie care nu prea au tigle pe mansarda…Trebuie chiar ceruta parerea hunedorenilor pe acest subiect.Fara nici o rusine cred ca putem cere sfaturi si specialistlor din Europa de Vest care au multa experienta si mai ales “tehnica” indispensabila în renovarea acestor gen de cladiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus