Competiția atragerii de fonduri europene și guvernamentale pentru dezvoltarea comunităților locale este câștigată categoric de orașul Călan.

Hațeg și Călan: două orașe de aproximativ aceeași mărime, doi primari de aceeași culoare politică, două viziuni de dezvoltare diferite.

Fostul oraș monoindustrial de pe malul Streiului pare să fi dat definitiv uitării perioada neagră de la începutul anilor 2000, după închiderea combinatului.

Dacă până nu demult hațeganii priveau cu superioritate Călanul, astăzi au motive serioase să facă același lucru cu invidie. Administrația locală din orașul Călan s-a „mișcat” mult mai bine în acest exercițiu financiar al Uniunii Europene în comparație cu edilii din Hațeg.

2016 – unii cu munca, alții cu campania

În primăriile în care s-a muncit în 2016 pe proiecte de dezvoltare, astăzi se semnează contracte de finanțare și se lansează proiecte. Unde nu s-a muncit, e liniște – dar liniștea de acum nu va aduce nimic bun pentru oameni.

Primarul de la Hațeg a fost preocupat anul trecut cu alegerile. În iunie și-a recâștigat mandatul în fruntea localității, iar în toamnă  a avut vise de deputăție, așa că a candidat – fără succes însă – pentru un post de parlamentar. În tot acest timp, colegul său de partid, Adrian Filip Iovănesc, primarul de la Călan, pregătea proiectele pentru atragerea  de fonduri europene. Rezultatele se văd acum.

Astfel, administrația din Călan s-a mobilizat și a depus trei proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice și reducere a emisiilor de CO2 în sectorul rezidențial (în lunile mai, octombrie și noiembrie 2016). Toate cele trei proiecte au fost aprobate, iar Primăria a obținut bani europeni pentru reabilitarea termică a unui număr de 23 de blocuri de locuințe situate pe străzile Florilor, Independenței și Unirii. Este vorba despre 400 de locuințe ale căror proprietari vor beneficia de condiții mai bune și facturi mai mici la întreținere.

Valoarea totală a celor 3 proiecte depășește 10 milioane de lei, adică peste 2,2 milioane de euro. Lucrările vor începe, cel mai probabil, în primăvara anului 2018 și vor fi executate astfel încât sezonul rece viitor să înceapă cu un nou lot de blocuri reabilitate.

Acum, administrația se pregătește să depună un nou proiect, pentru alte 6 blocuri de locuințe. Tot la Călan, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Primăria a reabilitat alte 9 blocuri.

Conform datelor oficiale furnizate de Agenția de Dezvoltare Regională Vest, Primăria Călan mai are un proiect depus pentru obținerea de fonduri europene. Este vorba despre Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice – Grădinița Voinicel – proiect depus în 5 septembrie 2017, care, momentan, se află în faza de evaluare.

Care este performanța administrației din Hațeg? În 16 noiembrie 2016 s-a depus un proiect în valoare de 2 milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe 32 și 48 de pe străzile Munții Retezat, respectiv Piața Unirii. Proiectul a fost respins. De atunci, liniște.

Abia în urmă cu o lună, în octombrie 2017, Primăria a depus un proiect de reabilitare termică și utilizare a energiei  regenerabile a clădirii Spitalului Orășenesc Hațeg. Proiectul se află în evaluare.

2017 – Călan câștigă și competiția în cadrul PNDL 2

Orașul Călan a reușit să atragă 21,5 milioane de lei din fonduri guvernamentale prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene. Cele trei proiecte care vizează dezvoltarea orașului Călan sunt: Alimentarea cu apă a satului aparținător Grid (3,6 milioane lei), Modernizarea străzilor din orașul Călan (13,3 milioane lei) și Reabilitarea podului peste râul Strei (4,6 milioane lei).

Peste deal, vecinii de la Hațeg au obținut de 10 ori mai puțini bani pentru proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării. Astfel, administrația din orașul Hațeg se laudă cu modesta sumă de … 2 milioane de lei. Proiectele care au fost acceptate pentru a primi finanțare sunt: Extinderea rețelei de apă pe strada Hunedoarei (154.000 lei), Modernizare strada T. Vladimirescu – zona Finanțe (195.000 lei), Modernizare str. I.L. Caragiale, Al. Centralei și Al. Trandafirilor (376.000 lei) și Modernizare str. Progresului și Horea (1,35 milioane lei).

Competiție câștigată la scor

Hațeganii erau obișnuiți în ultimele decenii să-i privească de sus pe vecinii din Călan. Dacă analizăm datele de mai sus, se pare că situația e pe cale să se schimbe în următorii ani: Hațegul respiră economic pe seama afluxului de turiști de la Prislop și din Retezat, în timp ce Călanul construiește sârguincios proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală.

Avântul pe care îl ia Călanul în această perioadă este greu de explicat și de digerat pentru hațegani, desigur. Chiar așa, cum se poate ca un oraș cu potențialul de dezvoltare al Hațegului să rămână în urma Călanului la capitolul proiecte de investiții? Cum ambii primari sunt colegi în PNL, deci în opoziție, argumentul apartenenței politice nu explică diferența de performanță administrativă.

În ritmul actual, care va fi decalajul de dezvoltare dintre cele două orașe atunci când va deveni operațional Parcul Industrial din Călan, care ar putea creea cel puțin câteva sute de locuri de muncă? Cum în Hațeg nu vine niciun investitor, oare vor ajunge din nou hațeganii să facă naveta la Călan, la serviciu?

Ca în orice partid care ține să ajungă în opoziție, performanța mediocră a alesului de la Hațeg a fost răsplătită cu o șansă de a ajunge parlamentar în 2016. Pâna una-alta, orgoliul hațeganilor i-ar îndreptăți pe aceștia să-și întrebe alesul despre strategia de dezvoltare a orașului – dacă o exista vreuna…

6 răspunsuri

  1. Deocamdata nu vad crearea de locuri de munca nicaieri ! Blocuri reabilitate dar locuite ? 🙁

  2. Vasilerotariu@yahoo.com' Vasile Rotariu spune:

    Dar ați întrebat cit costa un apartament de izolat in Uniri care nu are mai mult de 35m. Va spun eu 60% bani europeni 25 % bani de la primăria Calan iar 15 % de la proprietari care sunt obligați prin contractul semnat cu asociația de proprietari nr2 3000 de lei bani cu care s-ar putea izola apartamentul fără ajutor european și primărie ! Dacă sunteți un ziar imparțial verificați cine este beneficiarul diferențe de bani pina la 20 000 lei . Asta doar așa ca eu am izolat un apartament de 65 m cu doar 3200 de lei pe bani mei . Deci ………?

  3. Pe cand ajunge apa potabila si canalizare in satul Sancrai,vecin cu Calanul mic..si orasul Calan unde platim taxele si impozitele..ms

  4. Multumim pentru descrierea succinta care dovedeste inca o data nota subtila care doriti sa o promovati…un primar din partea PNL, de la Hateg, este nedorit, deoarece exista un alt primar din partea aceluiasi partid care are rezultate mult mai bune intr-un oras care, in ultimii 27 de ani, a suferit o depopulare severa, o imbatranire accentuata si o lipsa totala de viziune pe termen lung, coagulata cu o serie de investitii care in zi de azi sunt…precum au fost gandite: gauri de sifonat niste bani(ex. este centrul de investitii fara investitori). De asemenea, remarc in articolul dumneavoastra o lipsa de coerenta in exprimare sau o dorinta de a forma un oximoron, lucru care, daca e adevarat, confirma prima idee pe care am mentionat-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus