De o bună bucată de timp, semafoarele de la intersecția DN7 cu DJ687 din localitatea Sântuhalm funcționează altfel decât erau obișnuiți hunedorenii.

 

Intersecția semaforizată din Sântuhalm, lângă Deva, este „punctul roșu” al traficului din județ – dacă ne raportăm la numărul de autovehicule care o traversează.

De ceva vreme, conducătorii auto care circulă pe DN7 spre Deva dinspre Simeria sunt obligați să „stea la roșu” la semafor atunci șoferii care vin dinspre Deva au la semafor culoarea „verde”.

„Cu ce încurcă traficul rutier dacă și mașinile care merg spre Deva ar avea verde la semafor? Da, cei care virează stânga, spre Hunedoara, trebuie să aibă roșu, dar dacă mergi înainte, spre Deva, de ce să fii obligat să aștepți aiurea la roșu?! ”, se întreabă și ne întreabă oamenii, pe bună dreptate.

Ca să  înțeleagă toți cititorii situația de la fața locului, vom încerca să o detaliem pe scurt în cele ce urmează (vezi si foto de mai jos). Sensul de mers Simeria – Deva are în intersecție 3 benzi de circulație: două destinate accesului spre Deva și una destinată șoferilor care vor să vireze la stânga, pe DJ687, către Hunedoara. Ambele direcții sunt prevăzute cu semafoare care, până de curând, funcționau independent, astfel că cei care se deplasau spre Deva aveau „verde” cu prioritate, pentru fluidizarea traficului: semaforul indica culoarea verde pentru direcția de mers înainte spre Deva și atunci când aveau verde mașinile care virau stânga spre Hunedora, și atunci când era verde pe celălalt sens de mers, spre Simeria. Acesta a fost un sistem care a funcționat încă din timpul fostei conduceri a Serviciului Rutier din cadrul IPJ Hunedoara. Acum, respectivul semaforul funcționează concomitent, adică cei care se deplasează spre Deva „depind” de verdele celor care virează stânga spre Hunedoara.

SEMAFOR SANTUHALM (3)

Semafoarele din această intersecție sunt administrate de Primăria Municipiului Deva. Reprezentanții acestei instituții susțin că decizia de a renunța la „avantajul” oferit celor care se deplasează spre Deva dinspre Simeria a fost luată la solicitarea Serviciului Rutier, care a semnalat pericolul în care s-ar fi aflat șoferii care se deplasează dinspre Hunedoara spre Deva, de  pe DJ687, și care ar fi putut fi surprinși în intersecție de cei care se deplasau pe direcția Simeria – Deva. Aici trebuie menționat că, pentru aceștia din urmă, semaforul făcea trecere directă de la culoarea verde la cea roșie. Așa s-ar explica riscurile surprinderii în intersecție a celor care deja executau manevra de viraj la stânga dispre Hunedoara.

Ce zice poliția?

Pe data de 11 aprilie, redacția noastră a adresat în scris o întrebare reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara în legătură cu situația semnalată la intersecția DN 7 cu DJ 687, în speranța că vom primi o explicație autorizată.

În ciuda asigurărilor că vom primi un răspuns în cel mai scurt timp, până la ora redactării acestui material (joi, 19 aprilie) nu am primit nicio informație. Timp am mai fi, că abia a dat frunza…

Soluția? Renunțăm la semafoare

Contactat de Hunedoara Liberă, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat că, în curând, semafoarele din zonă vor dispărea defintiv, întrucât administrația locală are alte planuri pentru fluidizarea circulației rutiere.

„Sens giratoriu! Avem în plan în acest an să realizăm studiul de fezabilitate, proiectarea și vom bugeta la prima rectificare sumele de bani. Dacă nu vor fi contestații și se atribuie în toamnă licitația, atunci dăm ordinul de începere a lucrărilor. Dacă se întârzie cu procedurile, studiul de fezabilitate, proiectarea și demararea licitației se fac anul acesta, iar execuția în primăvara anului viitor”, a declarat primarul Florin Oancea.

Dacă semafoarele din Sâtuhalm vor fi desființate, și astfel se va rezolva problema timpilor inutili de așteptare din respectiva intersecție, poate că autoritățile vor găsi o soluție și pentru a facilita accesul la stânga, de pe Calea Zarandului spre centrul Devei. Din cauza traficului aglomerat dinspre Mintia/Brad, nu de puține ori șoferii așteaptă de două-trei ori verdele la semafor pentru a vira la stânga.

6 răspunsuri

 1. Eu le-am trimis celor de la Poliție o întrebare, pe e-mail, în data de 12 ianuarie. Nu am primit nici un răspuns, nici o confirmare de primire, nimic. Timp mai este, cum spuneați.

  Întrebarea mea era: doresc să știu dacă, pentru a ajunge din localitatea Hunedoara în localitatea Deva, via Sântuhalm, trebuie să am rovinietă sau nu. Acum, dacă drumul este administrat de Primăria Deva, mă gândesc că nu mai este necesară, dar aveam nevoie de o confirmare oficială… mai așteptăm, ce să zic.

 2. cum functioneaza acum semnafoarele este logic si corect,.un sens giratoriu ar incurca.
  ar avea loc multe accidente chiar mortale,este total neavenit in acest loc in sens giratoriu.

  • Aiurea ! Ti se pare corect sa-ti dea rosu direct din verde si apoi dupa rosu sa vina galben ???? Asa merge semaforul pe sensul Simeria – Deva…..

 3. Aceste semafoare au revenit la timpii inițiali de la montarea lor,care au fost calculati sa tempereze gradul de circulatie prin localitatea Santuhalm si pentru a permite si cetatenilor din localitate sa poata iesii de pe strazi.Solutia cu sensul giratoriu este cea mai bună

 4. Total aiurea sa-ti dea rosu direct din verde si apoi dupa rosu sa vina galben !!!!???? Asa functioneaza semaforul pe sensul Simeria – Deva…..ca la scoala de militieni.

 5. Pingback: Mircuri se închide autostrada. Vine iadul peste noi? - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus