În acest an, Serbările Naționale de la Țebea vor avea loc mai repede cu o săptămână față de anii trecuți. Motivul este suprapunerea Serbărilor cu hramul Mănăstirii Prislop.

Dacă s-ar fi respectat obiceiul, acela ca Serbările de la Țebea să aibe loc în a doua duminică a lunii septembrie, comemorarea Eroului Național Avram Iancu s-ar fi suprapus cu hramul Mănăstirii Prislop – Înălțarea Sfineti Cruci (14 septembrie).

Pentru ca Biserica să fie reprezentată la Țebea de înalții ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, autoritățile județene au luat decizia de a devansa cu o săptămână festivitățile din Țara Moților. Astfel, serbările vor avea loc duminică, 7 septembrie.

„Decizia a fost luată la solicitarea Bisericii. Mitropolitul, Episcopul nostru vor să participe la comemorarea de la Țebea și nu puteau fi în același timp în două locuri”, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro Sorin Vasilescu, prefectul județului Hunedoara.

2 răspunsuri

  1. Pingback: Serbarea naţională de la Ţebea, 2014 | ROmândria

  2. dragomir_traian2003@yahoo.com' Traian DRAGOMIR spune:

    Este interesant de remarcat ca era musai ca biserica sa fie reprezentata de inaltii ierarhi, adica daca era reprezentata de cei mijloci sau mici..ce se intampla.. eu am sa ma duc in a doua duminica din septembrie, pentru ca motivul pentru care doresc sa fiu la întâlnirea cu avram Iancu nu este legat de faptul ca imi este dor de presedinte, prim ministru..si episcop. In lipsa acestora, si in lipsa fanfaronadei care ii inconjoara, existe premize sa fie cea mai reusita comemorare.
    HAIDETI ROMANI SA NE INTALNIM LA TEBEA IN 14 SEPTEMBRIE, CU MIC CU MARE LA MORMANTUL UNUI MARE ROMAN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus