România este pe punctul de a implementa Directiva privind serviciile de plăți, ceea ce înseamnă că serviciile bancare și financiare se vor schimba. În bine, având în vedere că românii vor beneficia de mai multe avantaje.

În acest sens, există un proiect de lege în Parlament, aflat la un pas de votul decisiv în Camera Deputaților. Odată cu intrarea în vigoare a acestui act, băncile (precum și alți furnizori de servicii de plăți) vor trebui să își schimbe unele activități (dacă nu au făcut-o deja), pentru a putea să le ofere clienților:

– mai multă siguranță, atunci când fac plăți;

– posibilitatea de a folosi serviciile furnizorilor non-bancari care au nevoie de datele bancare ale clienților.

Siguranță sporită în privința plăților

Conform Directivei, persoane care vor autoriza sau vor valida plățile vor trebui să treacă prin mai multe măsuri de securitate. Ca regulă, vor trebui să furnizeze două elemente, precum o parolă și un cod bazat pe un act de identiate sau parolă și token.

Unele bănci și-au anunțat deja clienții în legătură cu modificările ce vor apărea pe segmentul serviciilor oferite. Totuși, merită precizat că măsurile se vor aplica indiferent de cum se fac plățile: prin POS, prin intermediul internet banking sau prin furnizarea de date despre un card.

Serviciile financiare trebuie integrate între furnizori

Pentru a putea aduce beneficiu real clienților, persoanele care oferă astfel de servicii financiare (pe lângă bănci) au nevoie de acces la informațiile deținute de bănci (de exemplu, date despre conturi).

Ca exemplu, dacă un furnizor de servicii financiare non-bancare oferă informații despre conturile deschise la diferite bănci de cineva, astfel de informații nu pot fi oferite dacă nu există posibilitatea de a fi obținute direct de la bănci, de către furnizorul în cauză. Pentru asemenea situații, directiva europeană obligă băncile să permită acces la infrastructura lor de date unor astfel de furnizori de servicii. Băncile nu vor putea refuza acest acces, singura condiție fiind autorizarea clientului.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus