Sfântul Nicolae este cunoscut în rândul oamenilor mai ales pentru darurile pe care le dăruiesc părinţii copiilor în ajunul sărbătorii, dar mai puţini ştiu ce mare făcător de minuni este acesta.

Născut în secolul al III-lea în ţinutul Lichiei într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini, Nicolae a învăţat să dăruiască până la ultimul ban pentru a-i ajuta pe nevoiaşi. A fost mare apărător al ortodoxiei, înfruntându-l cu curaj pe ereticul Arie, care susţinea că Hristos nu ar fi Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Ajuns episcop de Myra, Nicolae a îndrăznit să-i dea lui Arie o palmă, iar acea „biciuire” s-a transformat în nuieluşa care-l însoţeşte întotdeauna pe Moş Nicolae.

Sfântul Nicolae este şi ocrotitorul marinarilor, al victimelor judecăţilor nedrepte, aducător de sănătate şi mult milostiv al săracilor, dar şi apărător al soldaţilor în războaie.

În tradiţia românească, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, prevestitor al zăpezilor ce se vor aşterne în luna decembrie.

În ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, cei mici primesc în ghetuţe dulciuri, jucării, dar şi nelipsita nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi.

De acum se pot începe şi colindele Naşterii Domnului, care se vor încheia la Bobotează.

sursa: ziuadevest.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus