După ce a străbătut două continente și un ocean, Magyarosaurus dacus, dinozaurul realizat în Canada de paleoartistul Brian Cooley, a ajuns în sfârșit acasă, în Țara Hațegului.

Evenimentul a avut loc joi, 24 iulie 2014, la ora 11.00, iar destinația finală a fost Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot. Iubitorii de dinozauri au fost invitați să îl întâmpine în cadrul unui eveniment de bun venit care a inclus întâlnirea cu realizatorul său și ateliere de creație destinate copiilor.

Macheta sauropodului Magyarosaurus dacus, unicat la nivel mondial, are cca. șapte metri lungime și peste trei metri înălțime. Este realizată în mărime naturală de către paleoartistul canadian Brian Cooley şi soția sa, Mary Ann Wilson, cu o deosebită atenție pentru detaliile științifice.  După ce a părăsit Canada, țara în care a fost realizat, dinozaurul a străbătut Oceanul Atlantic și și-a început periplul european, la Antwerp în Belgia. Apoi a vizitat Parisul, a străbătut Germania, Austria și Ungaria unde a făcut o oprire la Geoparcul Bakoni – Balaton.

Ajuns în România, Magyarosaurus dacus a făcut o scurtă oprire la Deva de unde a plecat spre Brașov, Sărata Monteoru – în Geoparcul Ținutul Buzăului – și Tulcea, unde a traversat brațul Sf.Gheorghe al Dunării. La Constanța, sauropodul ”s-a bălăcit” în Marea Neagră și s-a fotografiat lângă nava de cercetări marine Mare Nigrum a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar. Apoi s-a îndreptat spre Capitală, pentru o oprire la  sediul Universității din București ca să celebreze, prin prezența sa, cei 150 de ani de existență a celei mai importante instituții de învățământ superior din România.

”Readucerea acasă a lui Magyarosaurus dacus este doar începutul unui proiect ambiţios – realizarea în comuna General Berthelot din județul Hunedoara a Muzeului Dinozaurilor din Transilvania care s-a bucurat încă de la început de sprijinul unor oameni extraordinari, care au crezut în el. Ne propunem ca în următorii ani să transformăm Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului într-un centru de excelență în domeniul educației, cercetării, dezvoltării durabile și turismului prin intermediul unor astfel de proiecte care scot în evidență legătura puternică între știință și artă. Le mulțumim tuturor celor care ne sunt alături și îi asigurăm că vom continua să mergem pe acest drum”, afirmă dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului

”Muzeul Dinozaurilor din Transilvania” este un proiect coordonat cu sprijinul dr. Antoneta Seghedi, membru fondator al Asociației GeoDiversitate și conf. dr. Zoltan Csiki Sava – Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Societatea Geologică a României și Universitatea din București.

Comunicat Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus