Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanți comuni precum alcoolul medicinal, deci igiena mâinilor e foarte importantă

– Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gură, nas, ochi. Dacă cineva tușește și sar picături pe butoanele unui lift sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafață cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.

– Simptomele sunt febra, tuse (de obicei, seacă) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (secrețiile nazale), strănutul sau durerea în gât.

– Perioada de incubație este între 2-14 zile, dar de câteva zile se sugerează că ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.

– Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20 de grade Celsius, apoi la peste 25-30 de grade Celsius începe să mai moară.   Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanți comuni precum alcoolul medicinal, deci igiena mâinilor e foarte importantă.

– Nu mâncați fără sa va spălați pe mâini! Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată! Luați după dumneavoastră șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum să vă spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante.

– Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cele mai des folosite.

– Folosirea măștii ajută dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu două tăișuri deoarece specialiștii nu zic că ar proteja ba mai mult ar putea să încurce deoarece pui mâna să o scoți sau o lași pe masă, apoi o pui din nou pe față

– Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%. Cei mai mulți se vindecă – total 97%. Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație.

– Cele mai afectate țări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și mai nou Italia, momentan nu sunt cazuri în România. Cei care sunt în carantină nu sunt bolnavi. Ei sunt doar suspecți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus