Ziua de 21 mai reprezintă pentru creștini ortodocși data la care sunt sărbătoriți Sfânții Constantin și mama sa, Elena.

Semnul crucii îi aduce biruință lui Constantin

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, pe numele său complet, fiul Elenei și al unui general roman, s-a născut în juriul anului 274 și a ajuns împărat în 306, în urma decesului tatălui său. Anul 312 a fost momentul în care Constantin i-a învins pe împărații Maxențiu și Liciniu și a ajuns împăratul întregului imperiu roman. Conform legendei, în miezul zilei dinaintea luptei, Constantin a zărit pe cer, deasupra soarelui, o cruce luminoasă pe care era scris “in hoc signo vinces” (“prin acest semn vei birui”), iar în noaptea următoare Iisus i-a apărut în vis și l-a sfătuit pe tânărul împărat să pună pe steagurile de luptă semnul crucii. Constantin a făcut întocmai și a ieșit biruitor, iar ca mărturie, la Roma se găsește Arcul de Triumf al lui Constantin pe care este inscripționat “instincta divina” (“prin inspirație divină”).

foto2

În anul 313, împăratul Constantin a emis Edictul de la Milano, prin care creștinismul era recunoscut de stat, Biserica a fost scutită de impozite și a primit dreptul de a primi donații. Episcopilor le-a fost recunoscut dreptul de a-i judeca pe cei ce refuzau judecata după legile statului, preoții au fost scutiți de serviciul militar, iar pedepsele ca răstignirea, stigmatizarea sau zdrobirea picioarelor au fost anulate. Duminica a devenit oficial zi de odihnă în anul 321, iar în 325 a avut loc primul Sinod ecumenic, la care au fost adoptate Crezul și 20 de canoane referitoare la disciplina bisericească și a fost fixată data Paștelui (prima duminică după lună plină, după echinocțiul de primăvară).

Tot în această perioadă, pe malul stâng al Bosforului, a fost construită faimoasa cetate Constantinopol, viitoarea capitală a Imperiului Roman de răsărit. Aici, în biserica Sfinților Apostoli, în anul 337 a fost înmormântat Constantin, după ce fusese botezat pe patul de moarte.

Elena, protectoarea arheologilor

Flavia Iulia Helena s-a născut în anul 248 și a fost, potrivit tradiției, o femeie deosebit de credincioasă. După ce soțul ei, tatăl lui Constantin, a divorțat de ea, Elena a rămas alături de fiul ei, dar departe de atenția publică, închinându-și viața credinței. A fost cea care a mers la locurile sfinte pentru a căuta crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. În urma săpăturilor de pe Dealul Golgotei s-au găsit trei cruci. Conform tradiției, un mort ar fi înviat când a fost atins cu una dintre cruci, iar despre acea cruce s-a spus că e cea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Pentru căutările sale a fost aleasă protectoarea arheologilor. Cu sprijinul ei au fost ridicate mai multe biserici, cele mai importante fiind Biserica Nașterii Domnului din Bethleem și Biserica Pater Noster de pe Muntele Măslinilor. Elena s-a stins din viață în anul 329, iar sicriul ei este așezat la Muzeul Vaticanului.

În țara noastră peste 1,8 milioane de oameni poartă numele celor doi sfinți.

Tradiții și obiceiuri românești legate de ziua de 21 mai

Constantin Graur, Constantinul puilor sau sărbătoarea păsărilor de pădure, așa cum este numită popular, este ziua în care se crede că păsările își scot puii din cuiburi și îi învață să zboare. În această zi nu se lucra la câmp de teamă că păsările vor strica culturile, dar nici în jurul casei, deoarece se spune că puii din gospodărie vor fi mâncați de ulii. Ziua era păstrată pentru odihnă și de cei care aveau podgorii pentru ca strugurii să nu fie distruși de grauri. În unele zone ale țării, 21 mai era ultima zi în care se semăna porumb, ovăz sau mei, cu convingerea că tot ce s-ar semăna după această zi s-ar usca. Femeile tămâiau și stropeau cu aghiasmă casele pentru a fi apărate de rele. Un alt obicei, păstrat până în zilele noastre în unele zone ale țării, este că, în această zi, ciobanii își aleg locul pentru stână, fac acolo un foc, stau în jurul lui și trec oile pe deasupra focului pentru a fi ferite de boli și alte rele.

Surse: creștinortodox.ro, sfatulpărinților.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus