Pentru două luni și jumătate, Sibiul a devenit groapa de gunoi a Transilvaniei. Societatea Tracon Brăila, care deține depozitul ecologic de la Cristian, a preluat deșeuri din județele Alba, Hunedoara, Vâlcea și Brașov, deși era autorizată să le aducă doar pe cele din județul Sibiu și din câteva localități limitrofe din județul Alba.

În urma controalelor efectuate de Garda de Mediu Sibiu și Agenția de Protecția Mediului (APM) Sibiu, operatorul din Brăila a primit o amendă de 50.000 de lei și i-a fost interzis să mai primească deșeuri din alte județe.

Abateri grave

APM Sibiu a anunțat că, urmare verificării efectuate de către reprezentanţii Gărzii de Mediu la depozitul ecologic de deşeuri menajere şi industriale Cristian, s-a constatat nerespectarea prevederilor autorizaţiei integrate de mediu. Astfel, începând cu luna iulie a acestui an, la depozit au fost primite cantităţi importante de deşeuri menajere provenite din alte judeţe, acestea reprezentând mai bine de jumătate din cantitatea totală acceptată la eliminare în această perioadă. Preluarea unor cantităţi excedentare de deşeuri faţă de cele autorizate ar putea determina un impact negativ asupra gestionării fluxului de deşeuri menajere din judeţul Sibiu, avertizează inspectorii de mediu. Aceștia au decis sistarea preluării deşeurilor din alte judeţe. De asemenea, Tracon SRL a primit o amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei. „Dorim să liniştim sibienii: s-au luat toate măsurile pentru reintrarea în parametrii de funcţionare autorizaţi, astfel încât deşeurile menajere generate pe raza judeţului Sibiu să poată fi eliminate în condiţii de siguranţă în depozitul ecologic de la Cristian, aferent judeţului Sibiu”, a dat asigurări Bogdan Gheorghe Trif, directorul executiv al APM Sibiu.

Alba fierbe

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a acuzat că interdicția impusă de Garda de Mediu Sibiu a fost abuzivă. „Mi se pare abuziv să vii să întrerupi un contract fără să dai un termen“, a comentat Hava. La fel de categoric a fost Florin Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, în opinia căruia comisarii sibieni nu au ținut seama de implicaţiile practice ale deciziei. La Alba Iulia a avut loc și un miting de protest, ai cărui inițiatori susțin că autoritățile nu au gestionat corect problema deșeurilor.

Citește mai mult AICI

mesageruldesibiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus