Ce echilibru există între veniturile edililor din centrul județului și performanțele acestora în materie administrativă.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fondurile publice, primăriile din centrul județului au majorat salariile tuturor angajaților, fie că vorbim despre funcționari publici, fie că facem referire la personalul contractual.

Desigur, și indemnizațiile primarilor au crescut. Ba mai mult, din acest an, administrațiile au făcut eforturi pentru ca, odată cu trecerea obligațiilor fiscale de la angajator la angajat nimeni să nu piardă. Cu excepția Devei, toate localitățile au majorat salariile.

Dar, oare, randamentul și eficiența primăriilor sunt în acord cu recentele majorări salariale? Și-au făcut edilii datoria astfel încât să și merite salariile de boieri pe care și le-au majorat din pix? Ce fonduri au atras, ce proiecte derulează, într-un cuvânt, cât de mult le pasă de cetățeni și de viitorul localităților pe care le păstoresc?

La aceste întrebări încercăm să răspundem într-o analiză obiectivă a activității administrațiilor locale urbane din centrul județului.

SIMERIA (aprox. 12.500 de locuitori)*

Nici Simeria nu a bătut pasul pe loc. Cu un buget local destul de modest, administrația locală s-a orientat spre atragerea de fonduri europene și spre proiecte finanțate din fonduri guvernamentale. Mai trebuie precizat faptul că oficialii din Simeria se află în tratative cu un mare investitor german care vrea să deschidă un punct de lucru pe teritoriul localității.

În ceea ce privește atragerea de fonduri guvernamentale orașul Simeria beneficiază de finanțări consistente prin PNDL 2 (42 de milioane de lei) pentru următoarele proiecte: reabilitarea şi extinderea rețelor de alimentare cu apă, reabilitarea, modernizarea şi dotarea Colegiul Tehnic de transport feroviar “Anghel Saligny” și a Școlii gimnaziale „Sigismund Toduţă”, reabilitarea și extinderea infrastructurii rutiere şi pietonale și modernizarea reţelei de străzi urbane.

Pe fonduri europene, Primăria Simeria a depus la ADR Vest un proiect care vizează creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe de pe strada 1 Decembrie 1918: 2, A, B, A1, B1, C1 și D1. Valoarea proiectului este de aproape 1 milion de euro.

Salariile din Primărie au fost ajustate în două rânduri: o dată în vara anului 2017 (când a intrat în vigoare noua lege a salarizării personalului bugetar) și a doua oară la finalul anului 2017 – când s-a procedat la majorarea salariilor astfel încât angajații să nu piardă prin modificările aduse Codului fiscal.

Astfel, potrivit grilei cu salariile de bază, un director executiv din Primărie are un venit brut de 8.500 de lei, în vreme ce un șef de serviciu are un venit cuprins între 6.625 și 7.250 lei. Un auditor (funcționar public) are salariul cuprins între 3.695 și 5.454 lei, în funcție de gradație. Un consilier/inspector câștigă între 2.629 și 5.453 lei. Un referent are salariul de bază cuprins între 3.533 și 4.773, în funcție de gradație. În ceea ce privește salariile polițiștilor locali acestea variază de la 3.533 la 5.453 lei.

În ceea ce privește personalul contractual, salariul de bază al unui consilier variază între 2.750 și 4.810 lei, în vreme referenții câștigă între 3.440 și 4.284 lei. Pentru șoferi, îngrijitori, paznici și muncitori, salariile de bază variază între 2.144 și 3.131 lei.

Citește AICI:

PROIECTE și SALARII la primăria HUNEDOARA

PROIECTE și SALARII la primăria DEVA

PROIECTE și SALARII la primăria CĂLAN

PROIECTE și SALARII la primăria HAȚEG

Primarul are o indemnizație de 9.475 de lei la care se adaugă un spor de 25%, iar administratorul public câștigă 9.000 de lei.

*Conform Recensământului populației și al locuințelor din 2011, Direcția Județeană de Statistică.

NOTĂ:

Salariile angajaților din administrația locală, funcționari publici sau personal contractual, precum și indemnizațiile primarilor și viceprimarilor se stabilesc conform legii privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice.

Indemnizațiile primarilor se stabilesc în baza unor coeficienți stabiliți în funcție de numărul de locuitori, iar salariile angajaților, la propunerea primarului, se stabilesc prin hotărâre de Consiliu Local.

Un răspuns

  1. Pingback: DEVA | Salarii de boieri versus performanță în administrația locală - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus