Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în data de 7 mai 2014 simpozionul ştiinţific „Mişcarea memorandistă. 120 de ani”.

Evenimentul, care va debuta la ora 10.00 în Palatul Magna Curia din Deva, este organizat cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la începutul Procesului Memorandumului la Cluj, în 7 mai 1894. Dintre lucrările prezentate în cadrul simpozionului amintim titluri precum „Solidaritatea hunedorenilor cu acuzaţii din Procesul Memorandumului – 1894” (dr. Ioachim Lazăr), „Mişcarea memorandistă reflectată în coloanele ziarului Hunyad” (dr. Adela Herban) sau „Reprezentante ale reuniunilor de femei implicate în mişcarea memorandistă: Emilia şi Felicia Raţiu” (dr. Cristina Ploscă).

Redactarea „Memorandumului” a fost hotărâtă la începutul anului 1892, iar documentul cuprinzând revendicările românilor din monarhia austro-ungară a fost înaintat împăratului Franz Josef la Viena în luna iunie a aceluiaşi an. Acesta a trimis însă „Memorandumul” guvernului maghiar, la Budapesta. Petiţia, semnată de liderii românilor din Transilvania, era în acelaşi timp şi o critică sistematică a politicii guvernului maghiar, prezentând consecinţele instaurării dualismului austro-ungar, în februarie 1867.

Iniţial, guvernul de la Budapesta nu a luat nicio măsură împotriva memorandiştilor, însă pe data de 7 mai 1894 a deschis o acţiune juridică, încheiată câteva săptămâni mai târziu prin condamnarea la închisoare a 14 fruntaşi memorandişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus