Interesele economice din jurul Spitalului Municipal din Hunedoara ascund o afacere ticluită cu multă grijă de angajații firmelor patronate de familia deputatului liberal de Hunedoara, Carmen Eleonora Hărău

Odată cu schimbarea orânduirii politice a localității, familia Hărău și-a extins afacerile din zona serviciilor medicale. Astfel, Primăria Hunedoara i-a închiriat uneia din fiicele deputatului Carmen Hărău un spațiu de 224 mp în incinta Spitalului Municipal Hunedoara. Aici, pacienții vor fi examinați la aparatul cu Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN), iar banii aferenți acestor servicii vor intra în buzunarul familiei Hărău.

Consiliul Local, la dispoziția familiei Hărău

Aleșii locali din municipiul Hunedoara au fost chemați la mijlocul lunii noiembrie 2013 să aprobe închirierea spațiului din cadrul unității medicale, într-o ședință extraordinară. Prin Hotărârea Consiliului Local Hunedoara nr. 280/13.11.2013, consilierii și-au dat acordul pentru închirierea, prin licitație publică, de către Spitalul Municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, a spațiului în suprafață de 224 mp din incinta corpului monobloc A, aflat în administrarea acestuia şi în domeniul public al Municipiului Hunedoara, pentru desfăşurarea de activităţi medicale de imagistică, respectiv investigaţii de tip RMN şi de OSTEODENSIOMETRIE COMPUTERIZATĂ. Deși autoritățile publice locale se plâng mai tot timpul că licitațiile se desfășoară greoi din cauza birocrației, de această dată, licitația pentru închirierea spațiului a atins viteza luminii.Licitația a fost organizată de Spitalul Municipal, iar câștigătoare a fost desemnată singura firmă participantă: H-MEDICAL CLINIC SRL. Societatea va plăti către spital 3 EUR/mp lunar adică, aproape nimic. Firma care a câștigat licitația are sediul social exact în locuința deputatului Carmen Eleonora Hărău, în imobilul de pe strada Chizid din Hunedoara și a fost înființată de fiica deputatei, Catrina Lup Hărău în 2008.
1
 

Hocus-pocus înaintea licitației, CATRISANMED se transformă în H-MEDICAL CLINIC!

SC H-MEDICAL CLINIC SRL funcționează din anul 2008, însă numai din noiembrie 2013 sub acest nume. La o simplă verificare se poate constata că de la înfințare și până la organizarea licitației de la Spitalul din Hunedoara, societatea a avut un ALT NUME: SC CATRISANMED SRL. Asocierea numelui fiicei deputatei cu denumirea societății este izbitoare, așa că este lesne de înțeles de ce în luna noiembrie 2013, administratorii societății au decis modificarea denumirii.

Fiica parlamentarei a absolvit în 2009 cursurile Facultății de Medicină Generală din cadrul UMF „Carol Davila” din București, iar acum este medic la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj Napoca. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice, societatea a înregistrat în anul 2012 un profit de 200.000 de lei, un mizilic în comparație cu profitul SC Proserv SRL care, în același an, ajunge la aproape 5.000.000 lei.

Certificat de Urbanism, cadou de Moș Crăciun

În Ajunul Crăciunului, Primăria din Hunedoara lucra din greu la eliberarea Certificatului de Urbanism pentru firma fiicei deputatei de Hunedoara. Astfel, în data de 24.12.2013, Primăria Municipiului Hunedoara a eliberat Certificatul de Urbanism nr. 319 pentru Întocmire documentație fază D.T.A.C. – “REABILITARE CONSTRUCŢIE CORP “A” PARTER – SPITALUL MUNICIPAL DR. ALEXANDRU SIMIONESCU”, având ca beneficiar SC H-MEDICAL CLINIC SRL, reprezentată de Dobondi Alexandru Robert (prezentat de presă ca director general al Centrului de Imagistică). De menționat este că certificatul este singurul document de acest gen eliberat de Primăria Hunedoara în Ajunul Crăciunului!
2
În data de 30.01.2014, Primăria Municipiului Hunedoara a eliberat Autorizația de Construcție nr. 10 pentru “REABILITARE CONSTRUCŢIE CORP “A” PARTER – SPITALUL MUNICIPAL DR. ALEXANDRU SIMIONESCU”. Proiectul este realizat de SC MAX PROIECT SRL, iar lucrările au un termen de execuție de 3 luni de la data emiterii autorizației.

Investitorul misterios a înțeles „nevoile” hunedorenilor

În data de 06.02.2014 a fost adus la Hunedoara aparatul RMN care urmează să funcționeze în spațiul închiriat de H-MEDICAL CLINIC SRL. Primarul Viorel Arion a declarat pentru HunedoaraLiberă.ro că nu știe numele societății care a câștigat licitația și că nu cunoaște detaliile din contractul de închiriere. În schimb, la postul de televiziune al familiei sale, primarul spune că „este un proiect asumat de Primărie și Consiliul Local Hunedoara care a aprobat proiectul la începutul acestui an” (n.r. – de fapt în luna noiembrie a anului 2013).

Sub ochii primarului, lucrările de amenajare a spațiului se desfășoară fără organizarea de șantier obligatorie și fără ca firma care le execută să informeze printr-un panou detaliile lucrării. Solicitați să dea explicații în legătură cu această anomalie, reprezentanții firmei aflați la fața locului au întors spatele jurnaliștilor HunedoaraLiberă.ro. Administratorul SC H-MEDICAL CLINIC SRL, Robert Alexandru Doboni, a declarat pe 6 februarie: „Vom dezvolta în Hunedoara în principal tot ce înseamnă parte de imagistică, parte de paraclinic, cu sprijinul investitorului care a înțeles nevoia pentru a investi în această zonă”. Cu siguranță, investitorul a înțeles și ce „vacă bună de muls” este sistemul medical pe care l-a cam neglijat în ultimii ani.
3

RMN-ul „produce” 1.000 de dolari pe zi. Unde se duc banii?

Tarifele pentru examinările cu aparatul RMN nu sunt la îndemâna oricui și, chiar dacă pacienții spitalului de la Hunedoara nu vor fi nevoiți să plătească aceste servicii, societatea tot va încasa banii de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate care decontează aceste servicii medicale. Iar banii nu sunt puțini. Banii obținuți din deconturile CJAS nu vor ajunge din păcate în bugetul Spitalului din Hunedoara. Unitatea medicală va primi doar sumele aferente chiriei plătite de firma privată care va administra RMN-ul, 672 EUR lunar.

Ca să ne facem o idee despre cât de proftabil e să administrezi un aparat RMN trebuie să știm că la clinica din Petroșani, prețul pentru un examen RMN variază între 509 și 709 lei. În București, un RMN de coloană vertebrală totală cu substanţă de contrast costă 1.200 de lei la Sanador, 1.615 lei la MedLife şi 1.800 de lei în cadrul reţelei de sănătate Regina Maria. Tot în Capitală, cele mai mici tarife coboară până la 360 de lei, potrivit economica.net, în cazul unui examen RMN-articulaţii pentru unul din următorele segmente – umăr, pumn, genunchi, gleznă – fără substanţă de contrast, decontat parţial de CASMB.

În județul Hunedoara, examene RMN se mai pot face la două clinici private: EuroMedic din Petroșani și Phoenix din Deva. Aparatul RMN de la Hațeg, singurul care funcționa în cadrul unui spital public, a fost oprit în toamna anului 2012, deși aducea Spitalului Orășenesc din Hațeg venituri suplimentare considerabile.

Afacerile private cu sistemul medical românesc au demonstrat în ultimii ani că sunt extrem de profitabile pentru partea privată. Lipsa investițiilor susținute din bugetul de stat, au dat ocazia afaceriștilor să pună mâna pe câte-o felie din generosul tort al serviciilor medicale, cu sprijinul sau prin neimplicarea autorităților publice locale. Hunedoara nu putea fi o excepție la această regulă, iar „reușita” familiei Hărău deschide ușa „investitorilor strategici” care vor face concurență Spitalului, sub ochii întredeschiși ai autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus