Sistemul nostru solar ar putea conține o nouă planetă. Nu este vorba de Pluto care nu mai este încadrată la categoria „planete” de o parte dintre cercetători. Doi astronomi au raportat că au depistat ceva mai mare și mai departe - ceva care ar satisface definiția actuală a unei planete, în cazul în care Pluto se încadrează la limită.

„Suntem destul de siguri că există acolo”, a declarat Michael E. Brown, profesor de astronomie planetară la Institutul de Tehnologie din California.

Michael E. Brown și colegul său Konstantin Batygin spun că deși nu au observat-o, dovezile se bazează pe faptul că la marginea sistemului solar se află șase obiecte cunoscute deja care se mișcă pe orbite eliptice. Corpurile cerești descriu bucle în același cadran al sistemului solar și sunt înclinate la același unghi, iar șansa ca acolo să existe o planetă este de una la 14.000.

56a0d288682ccfa709b30357

Planeta X, după cum a fost inițial botezată de către cei doi astronomi, s-ar putea încadra ca dimensiuni între Terra și Neptun. Atmosfera este joasă dar densă și acoperă cel mai probabil un miez stâncos cu o masă de zece ori mai mare decât cea a Pământului. Asta ar însemna de 4.500 de ori masa lui Pluto.

Dacă există, noua planetă ar fi cel mai aproape de Soare la aproximativ 32 de miliarde de kilometri, iar în cel mai îndepărtat punct s-ar afla la 160 de miliarde de kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus