Sistemul Național Integrat al marilor urgențe, lansat luni, de Ministerul Sănătății, se derulează și în județul Hunedoara, la Spitalul Județean de Urgență Deva și Spitalul de Urgență Petroșani, urmând ca, în viitorul apropiat, să fie aplicat și în unitățile ce au compartimente de primire a urgențelor.

”Pe lângă cele două spitale de urgență care au unități de primire a urgențelor, vor mai intra în cadrul acestui sistem și cele care au compartimente de primire a urgențelor, precum Orăștie, Vulcan, Lupeni, Brad, însă încă nu am primit adresele oficiale pentru ele, deoarece programul a fost lansat abia ieri”, a declarat doctorul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Doctorul Birău mai precizează că avantajul acestui sistem este că unitățile de primire a urgențelor nu mai depind de casele de asigurări de sănătate.

”Cele două spitale cu unități de primire a urgențelor sunt finanțate de Ministerul Sănătății. Cumva se degrevează cheltuielile din urgență, care de multe ori pot fi ridicate, din contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Și acei bani se pot folosi pentru cazurile internate. De altfel, partea de urgență și tratament rapid al infarctului miocardic funcționează foarte bine în județul Hunedoara”, este de părere purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

Sistemul Național Integrat al marilor urgențe cuprinde cinci Acțiuni Prioritare, care vor acoperi următoarele segmente sau patologii Anestezie-Terapie Intensică (ATI), Infarct Miocardic Acut (IMA), Moarte Subită, Accident Vascular Cerebral Acut (AVC) și Traumă.

“În prezent, costurile foarte ridicate ale îngrijirii pacienţilorsunt acoperite doar parţial de Casele de Asigurări de Sănătate. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătăţii a pus la punct un pachet de cinci Acţiuni Prioritare, menite să acopere deficitul de finanţare şi să asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul întregului circuit: pre şi intraspital”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru derularea acestui program aproximativ 200 milioane de lei. Peste 100.000 de pacienţi vor beneficia în fiecare an de cele cinci Acţiuni Prioritare iniţiate de Ministerul Sănătăţii. Sursa: gazetadedimineata.ro FOTO:  adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus