România stă pe un butoi cu pulbere. Peste 50% dintre consumatorii de droguri injectabile din ţară sunt infectaţi cu HIV, numărul lor dublându-se într-un singur an, în vreme ce 90% dintre aceştia suferă de hepatita C.

Dincolo de seringă şi de înţepăturile de pe braţe, toxicomanii sunt printre noi, au o viaţă, iar mulţi dintre ei trăiesc cu parteneri care nu consumă droguri, au familie şi copii. Sunt femei bolnave care practică sexul comercial şi care fac bani tocmai pentru românii nu se dau în lături să apeleze la serviciile lor.

SIDA nu percepe tarif

Cele mai recente date furnizate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) arată că în România circa 50% dintre consumatorii de droguri injectabile sunt infectaţi cu HIV. Situaţia a fost denumită în multe feluri – “focar”, “urgenţă” – dar, oricum ar fi, escaladarea ei porneşte de la acţiunile insuficiente de testare, prevenţie şi reducere a riscurilor, care depind, în mod invariabil, de fonduri. În 2009 activităţile de harm reduction erau pe cai mari şi tot atunci s-au distribuit în cartiere aproape două milioane de seringi, însă, odată ce a lovit criza economică, şi mijloacele de precauţie au cam intrat la apă. Dar SIDA nu percepe niciun tarif. Numărul celor infectaţi a crescut continuu, iar în 2013 reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog avertizau că ne confruntăm cu dublarea cazurilor de persoane seropozitive  şi că extinderea focarului trebuie stopată rapid.

Nici în ceea ce priveşte hepatita, situaţia nu se prefigurează mai optimistă. Deşi Ana, una dintre clientele serviciilor de tratament substitutiv vorbeşte despre această boală cu naturaleţe, ca fiind un virus “pe care îl are orice drogat”, evoluţia heptatitei B şi C, cele mai des întâlnite tulpini care îi afectează pe toxicomani, este îngrijorătoare. Datele furnizate de ANA atrag atenţia asupra unei creşteri semnificative a numărului de persoane infectate cu hepatita B – 27,7% şi menţionează că numărul consumatorilor infectaţi cu hepatita C a înregistrat o creştere “la nivel înalt” de 49,2%, adică peste media europeană.

Soluţia: încă trei milioane de seringi

Banii care vin de la stat sunt insuficienţi chiar şi pentru consumatorii înregistraţi oficial, mult mai puţin numeroşi faţă de ceea ce demonstrează realitatea de facto. Astfel, datele furnizate de ANA vorbesc despre cele două programe în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri aprobate de Guvernul României în şedinţa din 19 august anul curent ca având un buget total de 42,7 milioane de lei pe o durată de patru ani. La un calcul simplu, fondurile alocate ajung la circa 10 milioane de lei anual, pentru un număr de 11.000 de consumatori, adică la 970 de lei pentru fiecare toxicoman/an. Aceasta înseamnă că, în fiecare lună, un consumator de droguri ar beneficia de serivicii de la stat în valoare de 80 de lei, în condiţiile în care doar o seringă de calitate costă şapte lei. Banii nu ar ajunge, probabil, nici pentru 10 zile, iar acesta este motivul pentru care intră în scenă actori precum ONG-urile care reuşesc să atragă fonduri şi pe alte căi. 

Abuzuri în goana după dealeri

După căderea regimului comunist, odată cu liberalizarea circulaţiei şi deschiderea graniţelor, România a devenit un punct fierbinte pe harta traficului de droguri. Astăzi, ţara noastră reprezintă o rută alternativă de introducere a cocainei în Europa, prin portul Constanţa, având şi statutul de ţară de destinaţie pentru majoritatea tipurilor de droguri, mai ales pentru heroină, cocaină, canabis şi droguri sintetice. Informaţiile furnizate de ANA arată că, deşi în ultimii ani a crescut numărul capturilor de stupefiante şi a cantităţilor de heroină şi metadonă confiscate, în ansamblu, cantitatea totală de droguri interceptate a scăzut cu 28,4% şi este departe de anul de glorie 2009 în care a fost înregistrată cea mai mare captură – 1.282,99 kilograme de cocaină. Între timp, poliţia îi urmăreşte pe “micii comercianţi de cartier” cu orice preţ.

CRISTINA ANDREI

gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus