Un sondaj INSCOP, realizat la comanda ziarului Adevărul, arată că şi relaţiile externe ale României sunt percepute diferit după alegeri.

La întrebarea „La 25 de ani de la căderea comunismului, dvs. care credeţi că ar trebui să fie direcţia înspre care să se îndrepte România din punct de vedere al alianţelor politice şi militare?”, marea majoritate a românilor (86,1%) indică direcţia Vest (UE, NATO). Doar 5,2% indică direcţia EST (Rusia), în timp ce 8,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Persoanele active (31-50) susţin în proporţia cea mai mare direcţia Vest (89,4%).

La întrebarea ”Care este, în opinia dvs. ţara care a influenţat cel mai mult, în bine, evoluţia României în ultimii 25 de ani?”, Statele Unite ale Americii conduc detaşat, 36,9% considerând că această ţară a influenţat pozitiv evoluţia României în ultimii 25 de ani. Clasamentul este completat de Germania (18,4%), scor influenţat probabil conjunctural şi de contextul electoral al alegerii lui Klaus Iohannis. Pe locul 3 se află Franţa cu 4,4% din opţiuni. Urmează, în ordine, Marea Britanie (4%), Rusia (3,8%), Italia (2,8%), Spania (2,1%), China (0,9%). 0,8% indică altă ţară, în timp ce 25,8% nu ştiu sa nu răspund la această întrebare. Tinerii şi persoanele active consideră în proporţie ceva mai mare decât media că SUA au influenţat în bine cel mai mult evoluţia României în ultimii 25 de ani.

Cele trei categorii de vârstă din sondaj sunt 18-30, 31-50 şi peste 50.

content-image

stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus