PSD ar câştiga alegerile europarlamentare, însă cu un scor mai mic decât arătau precedentele cercetări sociologice.

Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că PSD ar câştiga alegerile europarlamentare, însă cu un scor mai mic decât arătau precedentele cercetări sociologice.

Potrivit sondajului CURS, 40% dintre români se declară “foarte siguri” că vor merge la vot la următoarele alegeri europarlamentare, de pe 26 mai. 34% susţin că “probabil” vor merge.

content-image

În privinţa partidelor, PSD conduce clasamentul, cu 31%, urmat de PNL, cu 23%. Pe trei este Alianţa 2020 USR-PLUS, cu 13%, urmată de ALDE, cu 13% şi Pro România, cu  10%. PMP şi UDMR sunt la limita pragului electoral de 5%.

Faţă de un alt sondaj CURS, realizat în perioada 21 ianuarie – 6 februarie pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților, PSD a scăzut un procent, iar PNL a crescut cu un procent. USR şi PLUS au fost măsurate separat în precentul sondaj, iar suma procentelor este egală cu 13%, la fel ca în sondajul de faţă. ALDE creşte cu 3% faţă de precedentul sondaj, iar Pro România creşte cu 1%.

content-image

Metodologie:

 • Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă în România, neinstitutionalizată, în vârstă 18 ani şi peste
 • Volumul eşantionului: 1500 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste
 • Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat
 • Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-2,5% la un nivel de încredere de 95%
 • Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților
 • Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS
 • Datele sunt neponderate
 • Perioada de realizare: 13 – 28 februarie, 2019

2 răspunsuri

 1. Aratati si scala varstei respondentilor.Fac pariu ca 85% sunt peste 55 ani.Doar pe ei îi gasesti acasa.Stiu acest lucru deoarece sunt licentiat in sociologie. Deci este normal ca M..E PSD sa fie pe primul loc.
  Propaganda.În ziua de azi cine plateste sondajul,cercetarea rise favorabil.

 2. S-a omis un lucru important in cercetarea sociologica,anume ca la alegeri vor participa,pentru prima data dupa 1990 si comunistii.Sunt doua partide inscrise care au format o alianta,Partidul comunitar si Partidul Comunistii pentru socialism.Avand in vedere istoria ultimilor 3o de ani,acestea pot lua 15 – 20 % din voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus