Cel mai nou sondaj realizat în România arată opţiunile politice ale românilor la un an de la alegerile parlamentare din 2016. Deşi rezultatele unui eventual scrutin anticipat ar genera tot o majoritate PSD-ALDE, există şi evoluţii spectaculoase în topul partidelor.

Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) în luna noiembrie, în cazul în care s-ar organiza alegeri parlamentare, PSD ar obţine 43% din voturi, cu 2,5% mai puţin decât în 2016. Prima modificare importantă ar fi reprezentată de o creştere a procentelor ALDE, de la 6% la 9%.

Cea mai importantă creştere ar înregistra-o însă PNL. Potrivit sondajului CURS, liberalii ar fi votaţi de 27% dintre cei cu opţiuni conturate, faţă de 20% la parlamentarele din 2016. O uşoară ascensiune ar înregistra şi PMP, de la 5% la 6%, devenind al doilea partid de opoziţie, pe fondul prăbuşirii USR. Fostul partid al lui Nicuşor Dan ar obţine, potrivit sondajului, doar 5%, faţă de aproape 9% în 2016.

UDMR ar stagna la 6%, în vreme ce alte partide şi indepedenţii ar împărţi egal cele 4 procente rămase.

Sondaj CURS, noiembrie 2017:

PSD – 43%
PNL – 27%
ALDE – 9%
UDMR – 6%
PMP – 6%
USR – 5%
Independent – 2%
Alt partid – 2%

63% dintre respondenţi au exprimat o opţiune de vot, restul de 37% nu sunt hotărâţi sau nu răspuns.

Volumul eşantionului a fost de 1067 de respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Universul de eşantionare: populaţia adultă, neinstituţionalizată, în vârstă de 18 ani şi peste, la nivel naţional.

3 răspunsuri

  1. Am o intrebare: Nu cumva sunt intervievate aceleasi persoane care au fost chestionate si la celelalte sondaje din lunile anterioare? Fiindca, in acest caz, este explicabil de ce psd isi mentine audienta, pierderea celor doua procente fiind oarecum nesemnificativa la nivelul esantionului, iar “fuga” procentelor de la usr spre PNL fiind rezultatul luptelor fratricide din usr, plus activitatea neconvingatoare a celor mai importanti lideri usr……
    Mi se pare deci ca “stagnarea” psd-ului la aceleasi cifre de incredere, indiferent de ce se intampla pe scena politica si, in general, la nivel de tara, este ceva cu totul nefiresc.

    • mba@eva.ro' CheThatzean spune:

      Eu cred ca unora le vine mai greu sa recunoasca public ca au gresit (public insemnand in fata operatorului de interviu) – dar cred ca odata ajunsi in cabina de vot vor produce o surpriza …

  2. Exact la fel observ acelasi rezultat.Pare ca procentul PSD nu se schimba,insemnaind ca au fost chestionati doar peretii,pietrele si probabil cainii de pe maidan.Altfel nu pot exista explicatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus