Depresia crește riscul apariției altor boli netransmisibile, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare.

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an, câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală,iar anul acesta, tema  este  “ DEPRESIA – RUPE BARIERA TACERII,CERE AJUTOR ! “

Obiectivul principal al campaniei, care a început din 10 octombrie 2016 odată cu Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, este acela că mai multe persoane cu depresie din toate ţările să caute şi să primească ajutor. Scopul  Campaniei este schimbarea percepţiei bolilor mentale, inclusiv a depresiei, ca stigmate, printr- o informare corectă.

Depresia este o boală caracterizată prin tristeţe persistentă şi pierderea interesului pentru activitățile pe care în mod normal le făceai cu plăcere, asociate cu incapacitatea de a realiza sarcinile cotidiene, timp de cel puțin două săptămâni.Este o afectiune medicala serioasa care poate influenta in mod negativ starea, gandirea si comportamentul ,o boală mintală comună ce afectează persoane de toate vârstele, profesiile, din toate ţările. Depresia este rezultatul unor interacțiuni complexe între factori de natură socială, psihologică și biologică. Indivizii care au trecut prin evenimente marcante de viață (șomaj, doliu, traume psihologice)  sunt  mai  predispuși  să  dezvolte  depresie.  În  același  timp,  depresia  cronică favorizează apariția stresului și a unei stări de disfuncționalitate, afectând suplimentar stilul de viață a persoanei care suferă de depresie și acționând astfel printr-un mecanism de feedback pozitiv  care  alimentează  cercul  vicios  și  agravează  boala  individului.  Nu  în  ultimul  rând, există o inter-relație între depresie și bolile fizice, bolnavii cu diabet sau boli cardiovasculare putând dezvolta depresie și vice-versa.

Este o boală care afectează mai mult de 300 de milioane de persoane la nivel mondial. Depresia cronică de intensitate medie sau crescută poate avea o influență negativă majoră asupra persoanei afectate, scăzându-i funcționalitatea atât la locul de muncă sau la școală, cât și în cadrul familiei. În cazurile cele mai severe depresia poate conduce la suicid. La nivel mondial, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul persoanelor din grupa de vârstă 15-29 de ani.

Între anii 1990 și 2013, numărul persoanelor care suferă de depresie și / sau anxietate au crescut cu aproape 50%. Aproape 10% din populația lumii este afectată de una sau ambele . În situații de urgență umanitare și de conflict în curs de desfășurare,  1 din 5 persoane sunt afectate de depresie și anxietate.

Depresia creste riscul de alte boli netransmisibile, cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare. In plus, boli cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare cresc riscul de depresie.Depresia la femei(postpartum) care au nascut poate afecta dezvoltarea nou-născuților.

 Depresia poate fi prevenită şi tratată. Tratamentul implică psihoterapie şi/sau medicaţie antidepresivă.

Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

  • În România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931.842 de cazuri), 163.836 ani de viață trăiți cu dizabilitate – YLD – 7,9% din totalul anilor de viață trăiți cu dizabilități la nivelul populației.

Evoluţia cazurilor de depresie  în judeţul Hunedoara

  2015 2016
Nr. cazuri depresie spitalizate 2094 1973
Nr. cazuri depresie dispensarizate 2540 2251

Directia de Sanatate Publica a Jud. Hunedoara  prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate  va celebra campanile :  Ziua Mondială a Sănătăţii , Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Bolii Parkinson , Ziua Internationala a Constientizarii Autismului .

  • in data de 07.04.2017 ora 12,00 la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva ,in cladirea Magna Curia,Sala Semineului ,cu participarea elevilor de la Liceul Tehnologic “ Grigore Moisil”Deva .
  • in data de 10.04.2017 ora 10,00 la Penitenciar Barcea Mare
  • in data de  13.04.2017 ora 11,00 la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Deva

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus