Evenimentul va avea loc în prezența președinților Ungariei și Serbiei

Preşedintele Ungariei, János Áder, și omologul său sârb, Aleksandar Vucic, vor inaugura statuia lui Ioan de Hunedoara pe malul Dunării, în cartierul Zemun din Belgrad.

Prin inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara, maghiarii şi sârbii aduc un omagiu celor care au apărat Cetatea Belgradului (în Evul Mediu Nándorfehérvár) şi care şi-au sacrificat vieţile în lupta eroică din 1456 împotriva armatei Imperiului Otoman, comemorând în acelaşi timp triumful din 22 iulie, moment care a atras atenția întregii Europe.
În urmă cu 563 de ani de când Ioan (Iancu) de Hunedoara a reușitsă îl înfrângă la Belgrad pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmed al II-lea. S-a spus de atunci că „bătălia de la Belgrad a decis soarta lumii creştine”. În cinstea victoriei și în memoria lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, papa Calixt al III-lea a cerut ca fiecare biserică să tragă clopotele la prânz, obicei păstrat şi astăzi în lumea creştină. Practic, cel mai cunoscut hunedorean din toate timpurile, dacă îmi e permisă ierarhizarea, a oprit cu aproximativ 70 de ani înaintarea armatei otomane în Europa.

Ioan (Iancu) de Hunedoara a murit de ciumă la 20 de zile după ce apărase „reduta creștinătății”. În epitaful alcătuit de Ioan de Capistrano, călugărul ostaș alături de care luptase și îi învinsese pe turci, scria: ,,A CĂZUT  COROANA REGATULUI, S-A STINS LUMINA LUMII”. Pe mormântul său scrie: „S-a stins lumina lumii”. Ioan de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus