Statul român a început să returneze banii din taxa auto pentru poluare și taxele provenite din timbrul de mediu pentru autovehicule. Sumele returnate vor fi virate într-un cont bancar într-o singură tranșă care include și dobânzile aferente. 

În 2008, statul a recalculat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, pentru care a facut încasari incepand cu 1 ianuarie 2007, iar o parte dintre români au depus cereri și au primit o diferența de bani, aproximativ 34% din suma platită. Aceștia, vor primi acum doar 66% din suma pe care o au pe chitanța emisă în 2007 și dobânda aferentă acesteia.

„Dobanda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulțește cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei/timbrului și data restituirii efective si cu nivelul dobânzii prevazut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, respectiv 0.02%/zi”, spune ANAF.

Documente necesare restituirii taxei auto in 2018

-Cerere conform modelului din Anexa la Ordinul Nr. 1144/1672/2017 din 17 august 2017 pentru aprobarea modelului de cerere privind restituirea sumelor reprezentand taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule;
-Hotărare judecatorească, rămasă definitivă, în copie legalizată;
-Act identitate pentru persoana fizică/certificatul de înregistrare pentru persoane juridice, în copie;
-Document de plată cu care s-a achitat taxa pe poluare pentru autovehicule / taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule / timbrul de mediu pentru autovehicule, în copie;
-Carte de identitate a autovehiculului, în copie;
-Extras de cont din care sa reiasă contul IBAN în care se vor vira sumele de restituit, în copie (la persoanele fizice, în cazul în care contul nu aparține titularului hotărârii judecatorești, atunci va trebui să depuneți și actul de identitate al persoanei care deține contul IBAN înscris în cerere, în copie).
-Telefon de contact, de preferat mobil.
-Este obligatorie completarea tuturor rubricilor din cererea de restituire.

Sumele pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi platite intre 1 ianuarie 2018 si 31 decembrie 2018, iar cele pentru timbrul de mediu între 1 septembrie 2018 și 31 martie 2019.

Sursă: wall-street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus