Un proiect de hotărâre de guvern lansat de Ministerul Agriculturii propune acordarea unor stimulente financiare de 1.000 de euro pe hectar, timp de trei ani, pentru cultivatorii de usturoi. Măsura vine pe fondul producţiei în scădere, ceea ce face ca necesarul de consum să fie acoperit în mare parte din importuri. Anul trecut, România a cumpărat de peste graniţe 6.000 de tone de usturoi.

Producătorii agrcoli care aleg să investească în cultura usturoiului ar putea beneficia începând de anul viitor, timp de trei ani, de ajutoare de minimis în valoare de 4.500 de lei pe hectar (1.000 de euro pe hectar), dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, se arată într-un proiect de act normativ lansat în dezbatere publică.

Potrivit proiectului, pentru a fi eligibili, producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp,  să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, să fie înregistrati în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază se afă suprafeţele cutivate cu usturoi, să facă dovada producţiei realizate şi să îşi fi valorificat producţia în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, a anului de cerere.

Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 4.650 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maxima de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă/an, pe durata Programului de susținere a producției de usturoi.

Măsura propusă de ministerul de resort vine în contextul unei diminuări constante a suprafeţelor cultivate şi a producţiei, din cauza costurilor foarte mari de înfiinţare a acestei culturi. Din datele Ministerului Agriculturii, în perioada 2010-2017, trendul general al producției a fost descrescător, astfel că, anul trecut s-au cultivat 9.974 de hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone, cu 11,5 mii tone mai puţin faţă de 2010. Am ajuns astfel la importuri de peste 6.000 de tone.

„Deficitul de producție la cultura de usturoi cultivat în camp se datorează costurilor mari de producție, deficitului de sămânță din soiuri autohtone, lipsa gamei de mașini și utilaje necesare aplicării tehnologiei precum și slaba asociere a producătorilor agricoli. Lipsa spaţiilor destinate condiţionării (sortare, ambalare etc.) şi păstrării corespunzătoare a usturoiului, a creat dificultăţi în valorificarea producției către piață, ceea ce a condus la creșterea importului de usturoi”, se arată în nota de fundamentare.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus