Hunedorenii au ocazia să asculte sunetul inconfundabil al unei viori Stradivarius la Castelul Corvinilor din Hunedoara într-un spectacol cultural de excepție.

Turneul Național Stradivarius – „In the Mood for Prokofiev” ajunge în municipiul Hunedoara. Artiștii Alexandru Tomescu și Eduard Kunz își vor încânta publicul cu un spectacol de vioară și pian, pe muzică de Serghei Prokofiev, în cadrul celei de-a șaptea ediții a turneului.

Concertul va avea loc joi, 29 mai, începând cu ora 19, în Sala Dietei a Castelui Corvinilor, iar biletele se găsesc la casieria Castelului și la Galeriile de Arte din Hunedoara. Prețul unui bilet este de 60 lei. Rezervări se pot face la adresa de email: office@cred-ong.ro și la numărul de telefon: 0727.729.993.

Povestea din spatele poveștii

Vioara de concert a tânărului artist Alexandru Tomescu a fost cumpărată pentru Ion Voicu în 1956 în urma unui ordin al liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. Hotărârea lui Dej a fost luată în urma unor sesizări făcute de câţiva artişti români care semnalau că violonistul român nu are un instrument pe măsura talentului său. Ion Voicu a plecat în Elveţia comandând la casa de lutieri Verrault o vioară Stradivarius Elder în valoare, la acea vreme, de 1,2 milioane de lei. Deşi pe actul de proprietate a fost scris numele lui Ion Voicu, statul român, cel care a plătit banii, l-a pus pe acesta să facă un contract de comodat pe durata vieţii sale.

Cu câţiva ani înainte de căderea regimului comunist, între 1984 şi 1985, Nicolae Ceauşescu, la rugămintea Elenei Ceauşescu, i-a dat ordin Suzanei Gâdea, preşedintele Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, să-i ia vioara lui Ion Voicu şi să o dea spre păstrare Muzeului Naţional de Artă. Vioara i-a fost înapoiată lui Ion Voicu după 1990, în perioada în care Andrei Pleşu era ministrul Culturii. Maestrul a cerut vioara pentru a putea susţine concerte și i-a rămas lui Ion Voicu până la moartea sa, la 24 februarie 1997. Actele şi vioara au rămas familiei şi Fundaţiei Internaţionale „Ion Voicu”, se arată într-un articol al adevărul.ro.

Din anul 2007 vioara Stradivarius Elder-Voicu i-a revenit lui Alexandru Tomescu în urma unui concurs, ceea ce a însemnat începutul unei noi și frumoase povești muzicale: Turneul Stradivarius, un eveniment anual care în timp s-a impus ca fiind unul dintre cele mai valoroase ale scenei muzicale românești. Succesul de public al programelor inovatoare propuse a fost dublat de o serie de acțiuni caritabile asociate turneului, acțiuni care au mobilizat zeci de mii de oameni pentru strângerea de fonduri pentru Asociația Nevăzătorilor din România (2009), protejarea copiilor hipoacuzici (2010), achiziția de echipamente medicale pentru spitalul de copii Marie Curie (2011) și sprijinirea copiilor abandonați (2013).

Turneul de anul acesta este dedicat Fundației Hope and Homes for Children (HHC) România, organizație care de 15 ani se ocupă cu desființarea orfelinatelor de tip vechi și relocarea copiilor în sisteme cât mai apropiate de mediul familial. Astfel, iubitorii de muzică vor avea ocazia să ajute HHC România să își îndeplinească misiunea: aceea de a închide toate orfelinatele de tip vechi până în 2020.

Pentru mai multe informații despre Turneul Național Stradivarius 2014 – In the Mood for Prokofiev, accesați www.AlexandruTomescu.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus