Teribilismul, nevoia de adrenalină și comportamentul violent al șoferilor, cauza pentru mii de accidente cu urmări adesea tragice.

Majoritatea barbatilor cu varste intre 18 si 40 de ani se ghideaza in trafic dupa zicala „daca nu risti, nu castigi”, le place sa vada cat de aproape pot rula fata de masina dinaintea si le place sa ii sicaneze pe ceilalti participanti la trafic, se arata in Studiul privind atitudinile disfunctionale in trafic: comportamentul agresiv, realizat de prof. univ. dr. Mihaela Rus si psiholog principal Ionel Simionca, de la Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ.

Studiul realizat de cei doi specialisti scoate in evidenta nevoia de risc, de adrenalina si de senzational a barbatilor atunci cand se afla la volan, iar indicatorii arata ca acestia adopta un comportament mult mai agresiv decat femeile, neanticipand riscurile majore ale acestui stil neproductiv de a conduce.

In acelasi timp, 88% dintre barbatii de 18-25 de ani si 70% dintre barbatii de 25-40 ani sunt de parere ca riscul de accident este minim daca au o masina buna si peste 65% dintre barbatii de 18-40 de ani recunosc ca se enerveaza atunci cand traficul e aglomerat si ca depasesc fara sa stea pe ganduri coloane de masini. 

De cealalta parte, autorii studiului cred ca femeile adopta un stil mai putin agresiv si, astfel, sunt mai putin expuse riscului in trafic, iar tinerii au o propensiune catre risc mai mare decat persoanele mature, explicatiile specialistilor fiind strans legate de indicele de maturitate rutier si de teribilismul specific varstei. 

La studiu au raspuns 127 de soferi, dintre care 74,8% erau barbati si 25,2% – femei. Dintre acestia, 48% aveau varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, 26% – 25-40 de ani, 18,9% – 45-60 de ani si 7,1% – peste 60 de ani. Ca instrument de cercetare s-a folosit Checklist-ul atitudinilor disfunctionale, din care s-au extras dimensiunile impulsivitate si ostilitate, specifice comportamentului agresiv.

Sursa: Comunicat de presă – Plus Communication

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus